Historisk succéhelg för Papunen på Falkenberg
Falkenbergs Motorbana har varit en problembana för Pro Superbike-föraren Freddy Papunen från Norrtälje. I helgen vände det dock och Freddy skrev historia i sommarvärmen inför nästan 15 000 åskådare.

 

- Jag har kört många tävlingar på Falkenbergs snabba bana men aldrig lyckats vinna. Jag har alltid varit snabb här och stått i pole position vid flera tillfällen men så har det hänt något så nu får vi se hur det går i fredagens inledande race, sa Freddy efter att ha varit snabbast i kvalet.

Det var ett strålande sommarväder med nästan 30 gradig värme när starten gick på fredagseftermiddagen för det första av de två race som kördes i helgen. Freddy tog starten men blev omkörd av Filip Backlund i första kurvan. Freddy kontrade dock snabbt och återtog ledningen före Backlund. Varv efter varv ökades ledningen och Freddy kunde kontrollera heatet ända till målflaggan föll.

- Jag hade full kontroll på Filip. Mot slutet slog jag av lite för att inte riskera att däcken blev överhettade så Filip kom lite närmre men jag var aldrig hotad. Det känns helt underbart att bryta det tidigare mönstret och ta min första seger här, berättade en jublande glad Freddy efter racet som också innebar att han skrev historia då han nu har flest segrar av alla sedan Pro Superbike infördes i STCC. Inför Falkenberg hade Freddy och Christer ”Cralle” Lindholm båda 13 segrar men nu toppar freddy den statistiken med sina 14 vinster.

Segern innebar också att Freddy knappade in på tabelledande David Andersson och var bara fem poäng bakom inför lördagens race.

Välfyllda läktare och publikplatser samt tryckande värme mötte Pro Superbike-förarna när de rullade ut till start för helgens andra race som kördes på lördagseftermiddagen.

När startlamporna släcktes blev det genast tät racing i toppen mellan Freddy och Backlund där Freddy hade initiativet i inledningen men lämnade över ledningen till Backlund en bit in i heatet.

- När Filip attackerade så lät jag honom passera och hakade på. Det var så varmt och dagens race var dessutom lite längre än gårdagens så jag var osäker på hur däcken skulle hålla så min strategi blev att ligga bakom och avvakta till slutvarvet med en segerattack, berättade Freddy som dock aldrig fick chansen att slå till på sista varvet.

- Jag blev hängande bakom en annan förare vid en varvning och Filip fick en lucka som jag inte hann att ta in men jag är ändå jättenöjd med resultatet som innebär att jag nu toppar SM tabellen då David Andersson bara blev sexa, kommenterade Freddy glatt.

Freddy har nu kört in 115 poäng och leder med 5 poäng före märkeskollegan på Kawasaki, David Andersson. Andreas Mårtensson håller tredje platsen med sina 74 poäng.