Första tävlingshelgen i årets PRO Superbike är nu avklarad, den kördes i helgen på Ring Knutstorp i Skåne. Andreas Mårtensson har kört mycket på försäsongen, med bland annat ett test i Spanien och även ett test på Ring Knutstorp. Så det var med gott mod och en bra känsla som teamet åkte ner till Andreas favoritbana i torsdags. Dessvärre var det utlovat dåligt väder, något som inte passar Andreas alls.

Racehelgen inleddes med en friträning där Andreas hade fjärde bästa tid. Kvalet senare samma dag resulterade i en sjunde tid och start från andra led för Andreas. På kvalet var det fuktigt på asfalten och alla körde regndäck.

Nytt för i år är att det körs två heat, ett på fredagen och ett på lördagen. Varvtiden i heat 1 avgör startposition i heat 2.

I heat 1 startade Andreas på sjunde startruta. Han gjorde en kanonstart, på det torra underlaget, och var tvåa efter första kurvan. Ledde gjorde David Andersson. Andreas tappade mycket mark redan på första varvet och David kunde dra upp en lucka på 2 sekunder. Andreas kämpade hårt för att komma i fatt och luckan var som lägst nere på 1,4 sekunder. Men Andreas lyckades inte komma närmre än så, dessutom började Papunen närma sig kraftigt bakifrån. Ut på det sista varvet kunde inte Andreas hålla Papunen bakom sig längre utan fick släppa andraplatsen. Andreas kunde inte kontra utan slutade lätt besviken på en tredje plats.

- Jag gjorde en kanonstart men kunde inte riktigt följa David i början. Sen var jag på gång men fick i stället inrikta mig på att försvara andraplatsen. Dessvärre gick inte det heller och det är jag riktigt missnöjd över. Men det kalla vädret (6 grader) ställde till det för mig idag då gaffeln inte fungerade som jag ville, vilket gjorde att jag inte fick det grepp jag ville ha i framdäcket. Imorgon har vi åtgärdat det och då vinner jag, sa en besviken Andreas efter heatet.

På lördagens warm-up fick förarna känna på det våta underlaget igen och där var Papunen snabbast. Andreas slutade på en femte plats.

I heat två startade Andreas som trea. Han gjorde återigen en bra start, nu på den blöta banan, och var trea in i första kurvan. Freddy Papunen tog ledningen följt av David Andersson. Andreas skuggade David under halva racet men än en gång fick Andreas ge sig. Banan torkade upp och alla förarna sladdade vilt när regnbakdäcken började brinna upp. På sista varvet fick Andreas även släppa tredjeplatsen då Henrik Stenberg bemästrade de riktigt svåra förhållanden bättre och Andreas slutade på en fjärde plats.

- Dåligt igen av mig att tappa en placering på sista varvet. Men det var inte riktigt min helg och nu är det bara att ta nya tag till nästa deltävling. Jag ligger ändå trea i mästerskapet och även fast det inte gick som jag hoppats får jag var nöjd med de poäng jag tog. Det är 10 heat kvar och om detta kan vara min lägsta nivå så ser det bra ut inför fortsättningen, sa Andreas efter racet.

 

Nästa deltävling är i Karlskoga om två veckor. Vi hoppas på bra väder och många ny poäng.