Norrtäljesonen Freddy Papunen inledde årets Pro Superbike-säsong med en andra plats och en seger och delar ledningen i SM tabellen med sin Kawasakikompis David Andersson. Här kan du läsa Freddys kommentarer inför och efter racet.

 

Premiärhelgen för Pro Superbike SM eller Jack & Jones Trophy som serien heter i år blev ett äventyr för merparten av förarna med ett vanskligt väder och nya däck för säsongen.

- Det blev ett besvärligt kval med blöt bana och dessutom en massa oljesanering som jag fick på däcken och som gjorde att jag inte vågade attackera utan fick starta från led tre. I år får vi inte ha en reservcykel så det är viktigt att inte krascha bort sig och skada hojen, kommenterade Freddy Papunen inför fredagens inledande race där han dessutom tappade en del i starten.

 

- Det blev något strul med startlamporna så jag tappade ytterligare men kunde ganska snabbt åka upp mig till en andra plats efter ledande David Andersson som hade fått ett rejält försprång så jag inte hade en chans att nå i kapp, sa Freddy Papunen som var nöjd med sin framfart på banan.

 

- Vi kör i år på enhetsdäck från Continental och det har inte blivit mycket test med dessa och speciellt inte med regndäcken så det är svårt att ha något riktigt förtroende för greppet så det här blir spännande, sa Papunen innan start av lördagens heat där Freddy dock satsade hårt från start och kunde ta hand om ledningen direkt på banan som var våt men upptorkande men inte så torr att det gick att köra på slicks.

 

- Det var riktigt tufft och svårkört. Även i dag fick jag saneringsmedel på däcken som gjorde att jag fick oerhörda problem i högerkurvorna mot slutet så jag fick ta i för allt vad jag var värd i vänsterkurvorna för att inte släppa David för närma mig. På sista varvet var han otäckt nära men jag lyckades i vart fall vinna så det känns riktigt skönt, berättade Freddy efter racet som han vann med bara sju tiondelar före David Andersson vilket innebär att dessa båda toppar SM tabellen efter premiärhelgen med vardera en seger och en andra plats.