Alexander Lundh eller mästerskapsledande Filip Backlund. Man mot man, armbåge mot armbåge fram till tre kurvor kvar av årets säsong, då vurpar Alexander Lundh våldsamt och Filip Backlund kan ta en välförtjänt seger i Pro Superbike 2009.

 

- Fan vad jag var strong på slutet, det trodde jag aldrig att jag skulle kunna stå emot Alexander när han kom på slutet. Jag visste att mina däck skulle ta slut, men det var bara att bita ihop och kämpa. När jag sen såg Alexander i slutet av rakan på sista varvet, trodde jag inte det var sant. Jag visste att han skulle komma, men oj vad det gick. Det sladdade, kasade och kastade, men jag ville vinna så oerhört mycket, jublar en oerhört glad mästare i Pro Superbike 2009. Filip Backlund.

08f3555e4a

Racet blev annars precis som alla hade förutspått. Backlund tog starten, från andra startrutan, och droga direkt upp en lucka ner mot resten av fältet. Den enda som orkade hänga på i Filips tempo var Freddy Papunen. Papunen som även till racet hade valt det udda alternativet med den hårda gummiblandningen jagade frenetiskt efter Backlund var efter varv utan att det drog ner på tempot. Varje gång de kom på slutet av rakan var Papunen uppe jämsides och tittade på Backlund utan att göra en rejäl attack. På det trettonde varvet gör Papunen en attack på utsidan av Backlund efter den långa rakan. Backlund backar av och Papunen övertar ledningen och håller den sen in i mål.

- Vi hade taktiken klart för oss, valde det hårdare däcket och hade då klart bättre fäste än de andra när det började närma sig slutet. Vad skönt att få avsluta med en seger idag och en tredjeplats i mästerskapet.

 

Bakom har Lundh fått upp ett furiskt tempo. Från 5-6 plats i starten, har han sakta men säkert plockat tiondel efter tiondel på Backlund. Satsningen från Lundh är, allt eller inget, vilket också visar sig på det 12:e varvet. Lundh tar i så mycket det går, kommer lite för fort in i hårnålen på baksidan och missar precis inbromsningen i idealspåret. Kör av lätt, ut i grusen, och tappar totalt 2,5 sek på täten.

 

I täten har Backlund konstaterat att hans däck håller på att ta slut, och Papunen tar ledningen.

 

Bakom sätter Lundh upp ett ännu högre tempo än innan, plockar nu nästan en sekund per varv och är ikapp Backlund när de går ut på det sista varvet. Tyvärr håller det inte ända in i mål för Lundh, utan slutar 3 kurvor från mål i räcket.

- Min taktik höll idag ända in i mål. Jag satsade på att få en så stor lucka som möjligt ner till Alexander i början av racet. Jag visste ju att han alltid kommer på slutet, vilket han också gjorde. Men jag klarade trycket, var två i mål bakom Freddy och etta i mästerskapet . Så jävla gött, vilket fantastiskt race det blev och skönt att Alexander klarade sig, jublar den nya mästaren i Pro Superbike 2009.

Final, Pro Superbike, Posten Grande Finale Mantorp Park

1. Freddy Papunen

2. Filip Backlund

3. Anders Mårtensson

4. Niklas Cajback

5. Mikael Nilsson

6. Ole Björn Plassen

 

Slutställning, Pro Superbike 2009

1. Filip Backlund 144 p

2. Alexander Lundh 121 p

3. Freddy Papunen 108 p

4. Andreas Mårtensson 108 p

5. Mikael Nilsson 79 p

6. David Andersson 66 p