Millimeterstrid

Premiären för Pro Superbike fick en riktigt rafflande uppgörelse när Filip Backlund och Freddy Papunen kämpade sida vid sida över mållinjen i en kamp som Papunen slutligen vann med några centimeters marginal.

 

 

Heatet inleddes med att Filip Backlund tog starten på sin Suzuki före privatåkande Kawasakiföraren David Andersson som inte visade någon respekt för de mer namnkunniga förarna. Regerande Mästaren Freddy Papunen hade en tredje plats ut ur de första kurvorna och satte genast in jakten på Andersson som också fick ge sig något senare.


- Jag ville inte riskera något
i inledningen utan såg bara till att ha kontakt med toppen, sa Freddy om inledningen.


Upplösningen av racet blev synnerligen dramatiskt efter en längre period efter att safety car lett fältet medan funktionärerna rensade upp efter en avåkning.


När väl fältet släpptes inleddes en kamp mellan Papunen och Backlund som pågick in över mållinjen.
Dataskärmarena visade att Backlund vunnit några tusendelar före Papunen men när man kontrollerade målgången så visade det sig att transpondern som mäter varvtider och passager satt längre fram på Backlunds Suzuki än vad den gjorde på Papunens Kawasaki varför Papunen tilldömdes segern.


- Det blev en tuff fight. Filip körde riktigt bra och jag fick kämpa frenetiskt för att komma upp jämsides med honom i sista kurvan innan mål för att sedan ge allt axel mot axel. Beviset på min laddning på slutvarvet är att jag satte racets snabbaste varvtid med 1,15,799 vilket är mer än en tiondel snabbare än den bästa kvaltiden. Jag var själv säker på att jag var först över mållinjen även om det bara handlade om några centimeter. Det var en bra start på säsongen och nu ser jag bara fram emot att få kört in min nya Kawasaki av senaste modell så jag slipper att jaga så här hårt, sa en lycklig Freddy Papunen.

 

Till denna säsong så har också caWalli teamet ett supportteam i Pro Superbike där förarna kör i privatcupen. Av dessa förare så körde Petter Jansson in på en 14:e plats totalt men en fin tredje plats i Privatcupen medan Lars Rydén tog hem en 8:e plats.

- Det blev den inledning på säsongen som vi hoppades på. Freddy är väl förberedd och hela teamet runt honom fungerar perfekt. Våra förare i supportteamet gjorde också en strong insats och jag är säker på att det ändå mer framskjutna placeringar för dessa när vi kommit en bit in på säsongen, summerade teamchefen Joakim Wiedesheim efter premiärtävlingen.