Den italienske KTM-föraren Tony Cairoli underströk på söndagen att han är en av de bästa Motocross-förarna i världen då han tog sin femte raka VM-titel i MX1 och hans sjunde titel i Motocross-VM.

Cairoli förseglade mästerskapstiteln redan i det första heatet. Han tog holeshot på Matterley Basin-banan, en av hans favoriter, och delade ledningen med sin största rival, belgiske Suzukiföraren Clement Desalle. Men den italienska mästaren gjorde som vanligt ett taktiskt väl genomfört race, där han noggrant analyserade vart det bästa stället var att attackera Desalle. Han la sedan in nådastöten och tog ledningen under det tionde varvet, och ökade tempot en aning och körde mot på en till synes säker seger och säkrade därmed VM-titeln. Andraplatsen gick till Clement Desalle, före Kevin Strijbos (Suzuki).

Cairoli drog iväg som en raket i andra heatet och tog holeshot, men kraschade sedan under första varvet varpå Desalle tog över ledningen. Cairoli återhämtade sig för att plocka sex, sju förare framför sig och var på fjärde plats efter varv tre. Men två tredjedelar genom racet drabbades han av tekniska problem och med bara två varv kvar tvingades han att kasta in handduken. Heatet vanns återigen av Clement Desalle, med Kevin Strijbos på andra plats före ryske Hondaföraren Evgeny Bobryshev.

MX2
Det var en fantastisk dag för KTM-föraren Glenn Coldenhoff när han erhöll sitt livs första Grand Prix-seger i MX2-VM. Den holländska mådde inte riktigt bra innan tävlingen och han var riktigt trött efter första racet, där han slutade som trea efter Yamahaföraren Dean Ferris och KTM-föraren Jake Nicholls.

Coldenhoff inledde från tionde plats i andra heatet och även om han fick kämpa hårt på den grova och krävande banan, lyckades han att avancera upp till fjärde plats och därmed vinna Grand Prixet. Den holländska föraren var inte medveten om att han körde mot segern eftersom han knappt kunde läsa pitboarden från sina teamkamrater och det var först när han såg att teamet väntade på honom vid skyboxen som han insåg att han var den totala vinnaren av det brittiska Grand Prixet.

Heat 2 i MX vanns av Yamaha-föraren Christophe Charlier från Frankrike, före franske KTM-föraren Romain Febvre och spanjoren José Butron (KTM).

Hemmaföraren Jake Nicholls (KTM) var riktigt nära att vinna helgens MX2 Grand Prix och han slutade bara en poäng bakom Coldenhoff. Han körde ett mycket stark första heat där han slutade som tvåa, men han hade en dålig start i det andra loppet och han trodde att alla hans möjligheter att avsluta på pallen var borta. Men efter några säkra första varv lyckades han hitta en bra rytm och han körde bakom Coldenhoff under större delen av racet för att avancera från tolfte till sjätte plats. Den brittiska föraren medgav även att han inte kunde läsa meddelandena från sin mekaniker och under hela racet trodde han att han körde om en pallplats och inte för segern.