Under helgen stod den tjeckiska motocrossbanan vid Jinin värd för Junior-VM i Motocross. I tävlingen fanns ett stort antal svenska förare som kvalade sig vidare till söndagens finalrace i 65-, 85, och 125-klasserna. Bäst av allt var att det slutade med en svensk på pallen. Läs mer, kolla in bilder och filmer här...

De fria och kvalificerande träningspassen kördes under lördagen där varje kategori (65, 85, 125) delades i två grupper på grund av det stora antalet anmälda förare. De 36 snabbaste förarna kvalade automatiskt in till söndagens finalrace och resten fick ta del i så kallade "Last Chance-race" där de fyra snabbaste kvalade vidare till söndagens race.

85Jumps MxJunWc_CZ_2013

Den 1788 meter långa sand-banan var väldigt krävande i början av lördagen efter att det hade regnat en hel del under fredagen, men under lördagen sken solen och banan blev enklare och snabbare för alla dessa unga talangfulla förare lagom till mitt på dagen.

zOpt SwedenTeam_MxJunWc_CZ_2013

65-klassen
I 65-klassen var det KTM för i stort sett hela slanten (förutom en Cobra). Under uppvärmningen noterades svenske Anton Nagy för den snabbaste tiden av samtliga förare i 65-klassen.

zOpt LastChance65ccm_MxJunxWc_CZ_2013

Förstaplatsen i Race 1 vanns av Aiden Tijero från USA, före Petr Polak från Tjeckien och svenske Anton Nagy. I samma race kom Max Pålsson på 12e plats, medan Emil Jönrup kom på 22a plats, Arvid Lüning slutade på 25e plats och Noel Nilsson körde i mål på 29e plasts.

I race 2 var det holländske Raivo Dankers tog knep förstaplatsen före Aiden Tijero från USA medan Anton Nagy återigen knep tredjeplatsen. Emil Jönrup kom på 19e plats, Max Pålsson körde i mål på 22a plats, Noel Nilsson på plats 34.

Efter tävlingens två race var det Aiden Tijero från USA som fick kliva högst upp på pallen efter att ha samlat ihop totalt 47 poäng, före svenske Anton Nagy (40 poäng) och Petr Polak (40 poäng). Max Pålsson slutade på 19e plats med 9 poäng medan Emil Jönrup kom på 25e plats med 2 poäng.

Nilsson MxJunWc_CZ_2013

85-klassen
Race 1 vanns av Sean Cantrell (Kawasaki) från USA, före engelske Condrad Mewse (KTM) och KTM-föraren Jakub Teresak från Tjeckien. Främste svensk i racet var KTM-föraren Danne Karlsson på en 15e plats. Isak Gifting (KTM) kom på 20e plats medan Christian Simonsson (KTM) körde i mål på 25e plats.

zOpt Start85ccm_1_MxJunWc_CZ_2013

Race 2 vanns Hunter Lawrence från Australien (KTM) före Conrad Mewse som återigen kom tvåa, denna gång före Chase Sexton (Yamaha) från USA. Återigen var Danne Karlsson främste svensk med sin elfteplats. Isak Gifting kom i mål på 18e plats medan Christian Simonsson kom på 21a plats.

Efter de två racen var det engelske Conrad Mewse som toppade prispallen med sina 44 poäng, före Hunter Lawrence från Australien (43 poäng) och Jakub Teresak från Tjeckien (38 poäng). Danne Karlsson slutade på 13e plats med 16 poäng medan Isak Gifting avslutade på 22a plats och 4 poäng.

Gifting MxJunWc_CZ_2013

125-klassen

I 125-klassens Race 1 var det litauiska Pauls Jonass (KTM) som tog förstaplatsen före Nicolas Dercourt (Yamaha) från Frankrike. Glädjande tog svenske KTM-föraren Anton Lundgren sista pallplatsen med sin tredjeplats (som även noterades för tredje tid under uppvärmingen). I klassen fanns även Alvin Östlund som slutade på 15e plats.

Race 2 vanns av Calvin Vlaanderen (KTM) från Holland, före segraren av race 1, Pauls Jonass och holländske KTM-föraren Davy Pootjes. Främste svensk var Alvin Östlund. Anton Lundgren som kom trea i första racet kraschade då han låg på sjätte plats, och tvingades dessvärre bryta...

Här var det Pauls Jonass som samlade på sig flest poäng under helgen (47 poäng), före Calvin Vlaanderen (37 poäng) och Nicolas Dercourt (34 poäng). Svenske Anton Lundgren slutade på 12e plats med 20 poäng, medan Alvin Östlund kom på 21a plats med 6 poäng.