Holländske KTM-föraren Jeffrey Herlings skrev in sig i rekordböckerna under söndagen på Serpentine-banan vid Loket i Tjeckien när han tog en numera välbekant 1-1-seger i årets fjortonde MX2-GP för att försegla sin andra VM-titel i MX2.

Siffrorna talar för sig själva: 54 segrar under sin racekarriär, 29 GP-segrar, 14 raka GP-segrar under 2013 (varje GP hittills den här säsongen - 26 race-segrar, en andraplats och en tredjeplats.

Den anmärkningsvärda prestationen av denne unga förare, som har mognat avsevärt denna säsong, belönades med en massivt firande på mållinjen tillsammans med Red Bull KTM Factory Racing Team och de många holländska fans som hade kommit för att dela detta härliga ögonblick.

a47b937d50

På ett minst sagt glatt humör sade 18-åriga Jeffrey Herlings: "Jag lyckades bra. Jag vann mitt kvalheat och vann båda heaten för att säkra mästerskapet. Just nu är jag den lyckligaste killen på jorden. Jag är så motiverad, jag ser fram emot kommande tre GP och jag vill fortsätta som obesegrad. Men det viktigaste är att jag vann mästerskapet. "

Herling anses av många som en av den mest begåvade sandföraren i världen. Men han har också bevisat bortom allt tvivel att han kan leverera enastående prestanda på alla typer av underlag. Han är aldrig nöjd med att bara vinna, utan vinner konsekvent sina race med stora marginaler. Söndagens race var inte annorlunda. Han segrade i det första racet med 37 sekunders marginal och även om han slog av på tempot för att njuta av det sista varvet i andra heatet, passerade han mållinjen 20.6 sekunder före tvåan.

Herlings vann Tjeckiens GP före Christophe Charlier från Frankrike och Rysslands Alex Tonkov. Herlings teamkamrat Jordi Tixier från Frankrike slutade femma för att därmed stanna kvar på en andraplats i mästerskapet.

I MX1 var belgiske Suzukiföraren Clement Desalle i toppform under helgen och vann båda MX1-racen, vilket resulterade i hans första GP-seger i år. Stående på andra steget på prispallen var belgiske Suzukiföraren Kevin Strijbos med sin andra- och fjärdeplats medan ryske Hondaföraren Evgeny Bobryshev slutade trea totalt efter sin femte och tredjeplats.

KTM-föraren Antonio Cairoli kom femma i helgen GP, och leder mästerskapet med sina 643 poäng, före Clement Desalle (553 poäng) och Ken de Dycker (514 poäng).

Nästa GP i motocross-VM körs den 18 augusti vid Bastogne i Belgien.