Livia Lancelot har förnyat sitt kontrakt med Team Rockstar Bud Racing Kawasaki strax före hennes sista race för säsongen i Genève. Här berättar hon mer om den aktuella säsongen, framtiden och hur hennes pojkvän Rui Goncalves stöttar henne.

En annan fransk titel och ett podium på X Games, det var en bra säsong för dig Livia?

Visst, X Games är ett härligt minne, eftersom det är ett välkänt event och jag tidigare drömt om att åka dit. Det var en ny erfarenhet för mig, jag har aldrig kört på en SX-bana innan, och i maj började jag träna Supercross tillsammans med Pascal Leuret. Jag visste inte vad som väntade mig när jag anlände till USA, men allt gick bra och jag körde till mig en pallplats! Mitt andra mål var att vinna den franska serien, och än en gång körde jag till mig mästerskapstiteln. Några av de andra tjejerna kör snabbare och snabbare, det är härligt att se nya ansikten. För första gången förlorade jag ett heat på grund av ett misstag, nivån är högre, och jag måste fokusera 100% för att bibehålla övertaget.

LIVIA-9857

Tyvärr är du inte delaktig i VM längre?

Jag är olycklig över att tvingas stå över VM, men det nya schemat är inte bra för tjejerna. Tidigare körde tjejerna tillsammans med MX1 och MX2-serien, så för ett team var det inte alltför svårt att lägga till en tjej till deras program. I år är de flesta racen med MX3-serien, du reser i många länder, du behöver en ordentlig teambuss, mediabevakningen är inte stor och det är ett dyrt program. Tillsammans med min partner bestämde vi oss för att köra X Games i stället för GP:t, och det kommer att bli ett liknande upplägg nästa

säsong. 2012-kalendern ser bättre ut med tre tävlingar tillsammans med MX1-MX2 klasserna, det är ett bra steg men vi skulle vilja ha alla rundor tillsammans med dem!

Denna säsong du har skapat ditt eget team 114, hur var det?

Det är aldrig enkelt att sköta en tävlingsförares karriär, men att ta hand om ditt egna team är ännu svårare! Jag sov inte särskilt bra då jag ständigt hade många frågor i mitt huvud, men till slut gick allt bra även om jag hade lite problem med min teamkompis. Vi hade inte samma karaktär och samma motivation. Men vi deltog med två förare från teamet i varje tävling och vi klarade samtliga heat utan några mekaniska problem, och under de två sista rundorna bjöd jag in amerikanska Tania Satchwell och det var kul att se henne på pallen två gånger! Mina samarbetspartners är nöjda med våra resultat, och de kommer vara med oss nästa säsong, dessutom kommer unge franske och talangfulle Meganne Pernet, som bara är sexton år, att vara med mig i team ett-ett-fyra med stöd av Rockstar Bud Racing Kawasaki.

LIVIA-9824

Låt oss tala om din amerikanska erfarenhet?

Det var stort och när du kommer dit vill du stanna! Allt är större, snyggare, det finns massor av sol, banor och arenor. Men jag har ett program här i Frankrike, och jag är glad att tävla i Europa där de flesta av mina partners finns. Men jag kommer att vara tillbaka och köra X Games 2012, jag villa vinna en guldmedalj innan jag går i pension!

Du är tillbaka på en Kawasaki, och du verkar mer bekväm än 2010?

Jag trivs med Kawasaki, och det kändes rätt så fort jag var tillbaka! Under 2010 hade jag en upplevelse på en annan cykel, men jag måste säga att jag känner mig mer bekväm på Kawasaki. Det känns som hemma i Kawasakifamiljen, och jag känner många människor där, det är skönt att vara en del av Rockstar Bud Racing Team. Människorna där är mycket professionella, men stämningen är alltid avslappnad och jag är glad för att fortsätta med dem nästa säsong.

LIVIA-4498

Rui Goncalves är din pojkvän. Stöder han din karriär?

Ja, han står verkligen bakom mig även om det ibland är svårt för honom. Han är glad när jag får bra resultat, men han vill inte att jag ska skada mig. Så när han säger till mig "du måste ge full gas i whoopisarna om du vill vinna X Games", tillägger han genast "men skada dig inte." Det är inte lätt för honom, men han är ett stort stöd!

Vilka mål vill du uppnå nu?

Jag vill vinna en guldmedalj under X Games! Detta år hade jag ingen Supercross- erfarenhet jämfört med tjejerna, som exempelvis Vicki Golden som är fokuserad på SX. Jag är säker på att om jag fortsätter att träna och köra på Supercross-banor kommer jag bli snabbare, och jag är övertygad om att en stark Motocross-tjej kan vinna X Games. En vinst där kommer att vara perfekt för min karriär, men jag måste säga att jag är redan mycket nöjd med vad jag presterat hittills! •