Lotteri

I helgen avgjordes årets första deltävling i motocrossens MX1 och MX2-klasser, där Johan Carlsson finns med som enda svensk i det Tjeckiska Teamet Delta-Rentor Racing i MX1-klassen. Johan plågades under lördagen av sin skadade fot men kvalade ändå in som 27: e man. På söndagen plågades alla av en helt okörbar bana efter ett ihållande regn sedan dagen innan som tvingade arrangören att stryka de andra heaten i båda klasserna.

- Det var i princip ett lotteri om man skulle ta sig uppför backarna eller inte, och med en krånglande motorcykel var det helt omöjligt, suckar Johan som tvingades bryta.

På lördagen så var banan i Faenza snabb och utan gropar, och en ganska så enkel utmaning för samtliga förare. Johan största utmaning bestod istället av att få ner sin sargade fot i stöveln, men efter smärtstillande tabletter kom den till slut på plats. Johan kände sig inte riktigt på hugget och alert som ett resultat av tabletterna, och den värsta dåsigheten drabbade honom lagom till kvalheatet som avgör placeringen på startgrinden inför söndagens finaler.

- Det gick inte dåligt på lördagen, men jag saknade det där lilla extra. Jag hade alltför ont i foten för att klara det utan bedövning, och först fungerade bedövningen bra utan att det gjorde mig dåsig, men mot slutet av dagen kände jag mig inte alert och tog det kanske en smula försiktigt därför, summerar Johan sin 27: e plats i kavlheatet.

Efter att all körning var avklarad på lördagen så började det att regna i Faenza, och i skrivande stund på söndagskvällen så håller det fortfarande på. Banan gick från snabb och ett idealspår till en lervälling, men en stund på förmiddagen under warmup så var den faktiskt riktigt bra.

- På förmiddagens pass på söndagen så var den perfekt. Lagom skitig, gropig och spårig för att det skulle passa mig. Jag hade 12: e bästa tid här vilket kändes bra även om det bara var en uppvärmning inför finalerna, säger Johan.

Johans 27:e plats i tidskvalet innebar att han valde just som 27: e man på startgrinden. Johan hade preparerat ett startspår långt ut till höger, men när han såg en lucka bredvid spanjoren Barragan i mitten på grinden chansade han.


- Jag gjorde ett riktigt bra utsläpp upplevde jag det som, men marken framför min startgrind var inte tillstampad, så det tog tvärstopp när jag kom ut i leran och jag tappade en motorcykellängd direkt och hamnade i lersprutet bakom alla. Jag slog av medvetet för att istället passera de som eventuellt skulle falla i kurvan, men det var fullt av spår under det lösa materialet de hade plattat ut, så jag kraschade totalt utan förvarning. Jag kom upp och kom tre kurvor innan min koppling började krångla. Vajern var alldeles för spänd så kopplingen slirade och överhettade lamellerna. Efter ett varv gick jag i depå och släppte på vajern vilket tog ett par minuter, men banan var så dålig så hade bara cykeln fungerat sedan kunde jag ha tagit poäng ändå. Det gjorde den tyvärr inte, skadan var redan skedd efter att den blivit så överhettad under det första varvet så jag tvingades bryta, sammanfattar Johan.

Heatet vanns av Yamahaföraren Tanel Leok, före Suzukis Ken De Dycker och Hondaföraren Clement Desalle. Då heat två ströks på grund av vädret så blev det också slutresultatet i tävlingen.

Johan är nu på väg hem till Sverige i sin buss, och räknar med att vara hemma redan imorgon. Nästa helg så flyger han till Bulgarien för deltävling nummer två i Sevlievo.

Alla resultat hittar ni här: www.motocrossmx1.com