Under  helgens MXGP vid Assen i Nederländerna säkrade italienske KTM-föraren Antonio Cairoli sitt livs nionde VM-titel i Motocross. Cairoli körde sitt första race i Motocross-VM år 2002 och har sedan dess var en av de mest dominerande förarna i MXGP:s historia. Under de senaste två åren har han inte varit på långa vägar så dominant som vi varit vana vid att se honom, men i år visade han åter igen att han fortfarande är att räkna med.

Av totalt trettioåtta portdroppar i 2017 års Motocross-VM behövde Cairoli bara trettiofem för att säkra sin 9:e VM-titel. Veteranen från Patti, Italien, hade en konsekvent säsong från början. Han bevisade än en gång varför han är känd som den bästa motocros-föraren i världen. Av de första 18 omgångarna av MXGP landade Tony på prispallen tolv gånger inklusive 6 gånger högst upp. De 6 gånger han missade pallen slutade han inom topp tio, varav fyra gånger bland de fem främsta. Cairoli har lett 186 varv denna säsong, vunnit 6 kvalrace och fått hålla i den röda skylten 78% av tiden, under vilken han ökade totala antalet VM-race-segrar till 83. Cairoli har också hunnit med att vinna 15 Fox Holeshots denna säsong.

Sicilienaren började sin säsong för många som en ”underdog”. Flera ifrågasatte om han var på väg bort från VM-cirkusen, men med sin fina körning denna säsong har han ännu en gång bevisat att han fortfarande är en vinnare. Efter att ha vunnit den första tävlingen i mästerskapet i Qatar fortsatte Tony att imponera med sin fantastiska comeback på MXGP i Trentino, från sista till andra i race 2 för att vinna GP:t, och hans dueller med Herlings under hela säsongen, framför allt på Lommel och Ottobiano. Cairoli definierar vad en mästare är och efter sina 8 tidigare VM-titlar kan årets titel vara den mest imponerande då han vann den med tre race kvar att köra 2017.

Det var 13 år sedan som Tony vann sin första Grand Prix-vinst, under i sin rookie-säsong med De Carli Yamaha år 2004, en säsong där han avslutade på en imponerande tredje plats totalt. Följande år, 2005, hävdade han sin första VM-titel i MX2, och nu, 12 år senare, har han hunnit med att vinna anmärkningsvärda nio VM-titlar, vilket gör honom till den näst mest framgångsrika motocross-föraren i historien, efter belgiska Stefan Everts som har tio VM-titlar.