Motocrosslegendaren Håkan ”Carla” Carlqvist har avlidit, 63 år gammal. Håkan Carlqvist blev världsmästare i motocross 1979 och 1983. Håkan Carlqvist mottog Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983.

Det finns mängder av historier att berätta om denna stora idrottsman. Ett av de mest klassiska ögonblicken är från 1988 när ”Carla” stannade för att dricka en öl en bit in i loppet och sedan köra vidare till seger (se filmen nedan). Något som tydligt visade på hans överlägsenhet. Året därpå körde han sin sista VM-tävling den 2 juli.

 

-Han har alltid varit en förebild. Alla vi som hade förmånen att lära känna Håkan vet att han var en väldigt bra person och därför är det väldigt tråkigt att höra att han har gått bort. Alla ska vi dö någon gång men det här var lite väl tidigt, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romlin till Sportbladet.

 

Statsminister Stefan Löfven har också han nåtts av beskedet att Carlqvist gått bort.

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Jag har ett visst motorintresse – inte så stort som många andra har – och han var en jättestor förebild för motorintresserade ungdomar. Jag också sett Håkan "Carla" Carlqvist köra motorcross flera gånger och det var helt magiskt, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

LÄNK TILL SVT:s Carla-porträtt "Stopptid med Håkan ”Carla” Carlqvist"