Den 26 september avgörs årets Lag VM i Motocross vid Thunder Valley, Colorado i USA. Två av världens främsta inom disciplinen kommer inte närvara, om det italienska motorcykelfederationen (FMI) håller fast vid sitt beslut. De två förarna har inte kommit med i det slutliga urvalet av förare för det italienska landslaget, och detta på grund av en sponsortvist. Här kan du läsa vad Yamaha och KTM har att säga om det hela.

I lördagens pressmeddelande från FMI kunde man läsa att 2008 års världsmästare i MX1, Yamahaföraren David Phillipaerts och regerande världsmästaren i MX1, KTM-föraren Antonio Cairoli, inte är uttagna till att representera Italien i Lag VM i Motocross senare i år.

Så här kommenterar Yamaha och KTM beslutet i en gemensam skrivelse:

Efter diskussioner med italienska federationen (FMI), där Yamaha Motor Europe och KTM Sportmotorcycles var villiga och fullt öppna för förhandlingar om deltagande i den officiella italienska teamtröjan, var vi besvikna över att höra att 2008 års MX1-GP världsmästaren Philippaerts och regerande MX1-GP Världsmästaren Cairoli (för närvarande 3:a och 1:a i 2010 års ställningar respektive) togs bort från det slutliga listan.

Vi vill klargöra att båda förarna finns tillgängliga men kravet på FMI att det inte ges någon plats för tillverkaren eller deras sponsorer på framsidan av tröjan är inte acceptabelt av vare sig Yamaha eller KTM. FMI var bara beredda att tilldela två små platser på ärmen av varje tröja och trots flera försök från Yamaha och KTM för en plats framtill kunde inte en kompromiss nås.

Diskussioner av detta slag är inte ovanliga för Motocross of Nations med många förare, team, varumärken och företag som företräds då de tre bästa förarna från varje land i världen går samman under ett och samma paraply. För praktiskt taget alla andra länder anses den modell av kompromiss som föreslagits av Yamaha och KTM acceptabla för alla inblandade parter. Andra länder tillåter förare att använda sina vanliga GP-kläder utan eller nästan utan några ändringar.

Tillverkare och sponsorer finansierar en hel säsong av internationell och nationell racingverksamhet inklusive Motocross of Nations, vilket innefattar personal, infrastruktur, teknisk support och utveckling, vilket motsvarar betydande kostnader. Enligt vår mening är synlig placering av tillverkare och sponsorer ett nödvändigt krav för att elitidrottare ska kunna fortsätta att företräda sina team och ge positiv uppmärksamhet till sina respektive nationaliteter på högsta nivå.

Yamaha och KTM beklagar uppriktigt att båda toppförarna, som det verkar, inte kommer att kunna ingå i MXON för Italien 2010, vilket vi ser som en fantastisk händelse för Motocrossfans över hela världen och prestigefyllt för alla deltagare. Yamaha och KTM är öppna för en lösning så att fans av motocross och det italienska teamet, i en tid när landet har visat sig vara stark i disciplinen, inte kommer att fråntas.