Niofaldige MX-världsmästaren Antonio Cairoli är Ducatis nya testförare för den italienska tillverkarens nya motocrossmodell. 

Ducati har också tecknat ett flerårigt avtal med Maddii Racing, som kommer att ansvara för MX-racingaktiviteterna och kommer att delta i 2024 italienska motocrossmästerskap med Alessandro Lupino, åttafaldig italiensk mästare och MXoN-vinnare 2021, kontrakterad med Ducati som race- och testförare.

Ducati Offroad Hero short 1600x1000

Ducati påpekar att detta är ett flerårigt projekt som kommer att innebära skapandet av ett komplett utbud av offroadmotorer och motorcyklar. Modellerna kommer gradvis att bli en del av en familj av offroadorienterade Ducati-motorcyklar, med början inom motocross.

Vad det är för motor förblir ett mysterium. Men Ducati säger att dess fokus med det nya offroadprojektet är en kombination av låg vikt, toppresterande komponenter och motorer som kommer att kännetecknas av ett mycket brett register. Ducati hänvisar även till användningen av desmodromiska ventiler, vilket även kan indikera användningen av andra material i motorcykelns konstruktion jämfört med de som är mer traditionella inom segmentet.

Claudio Domenicali, VD för Ducati Motor Holding, kommenterar: ”Jag är stolt över att meddela Ducatis inträde i Motocross. En helt ny värld för Ducati där vi vill föra in vår talang i att designa lätta motorcyklar, med utmärkta komponenter och hög prestanda och – framför allt – som kan entusiasmera fler och fler motorcyklister. ”

Antonio Cairoli tillade: "Jag är oerhört glad över att bli en del av Ducatis värld, som alltid har varit en symbol för italiensk anda över hela världen, och att börja detta spännande nya äventyr i ett helitalienskt projekt. Att kunna ge mitt bidrag till utvecklingen av Borgo Panigales motocrosshoj är en dröm som går i uppfyllelse och en källa till stor stolthet för mig.”