På söndag avgörs årets första MotoGP-race, på Losailbanan i Qatar. Trots ett benbrott för sex veckor sedan, tippar de flesta att Márc Marquez ska försvara sin VM-titel. 2013 blev det spanska fenomenet den yngste MotoGP-mästaren någonsin. Ett historiskt år som Viasat Motor-tittarna får chansen att följa i dokumentären ”Márc Marquez – Rookie #93”. Viasat Motor/HD direktsänder träning, kval och race från hela MotoGP-säsongen.

 De allra flesta blickar är riktade mot Hondacykeln med nummer 93, och den unge spanjoren Márc Marquez, 21. Inte minst då det bara är sex veckor sedan den regerande mästaren bröt benet i en crosscykelolycka. Först i slutet av förra veckan kunde han stödja på benet.

– Marquez har missat två av tre officiella försäsongtester och hans start var länge i fara. Han lär inte vara 100 procentigt återställd, men är ändå en pallkandidat i premiären, så bra är han, säger Viasat Motors kommentator Tobias Lyon.

Marquez har tagit tre VM-titlar på fyra år, och blev i fjol den yngste mästaren någonsin i den tyngsta MotoGP-klassen. Ett sensationellt debutår som dokumenterats i filmen ”Marc Marquez – Rookie #93”, där man får följa den unge mästaren bakom kulisserna under hans fantastiska debutsäsong i MotoGP.

– Marquez verkar ha en extrem förmåga att köra på gränsen under hela racen och tvingar de andra toppförarna till en ny nivå körmässigt, säger Lyon.

Fyra förhandsfavoriter

Precis som i fjol lär värsta hotet komma från landsmannen Jorge Lorenzo på Yamaha. Tillsammans med Dani Pedrosa och den åldrade superstjärnan Valentino Rossi är det dessa fyra som ska göra upp om VM-titeln.

– Marquez och Lorenzo kommer att vinna flest race, sedan handlar det om vem som gör minst misstag, säger Lyon.

Säsongen innebär även premiär för ett nytt omdebatterat reglemente där Ducati numera lyder under Openreglerna, som skapats för att kapa kostnader och på sikt ska leda till fler team och jämnare startfält.

– I Open får teamen tillgång till mer bränsle, fler motorer samt mjukare däck. Factoryteamen Honda och Yamaha får däremot använda sin egen mjukvara i elektronikboxen, förklarar Lyon.

TV-tider

Torsdag 20 mars:

17.45, Viasat Motor/HD: MotoGP, träning 1

18.50, Viasat Motor/HD: Moto3, träning 2

19.40, Viasat Motor/HD: Moto2, träning 2

20.45, Viasat Motor/HD: Márc Marquez – Rookie #93, dokumentärfilm

Fredag 21 mars:

15.50, Viasat Motor/HD: MotoGP, träning 2

18.45, Viasat Motor/HD: MotoGP, träning 3

Lördag 22 mars:

15.50, Viasat Motor/HD: Moto3, kval

16.45, Viasat Motor/HD: Moto2, kval

17.45, Viasat Motor/HD: MotoGP, träning 4

18.35, Viasat Motor/HD: MotoGP, kval

Söndag 23 mars:

15.50, Viasat Motor/HD: MotoGP, uppvärmning

16.45, Viasat Motor/HD: Moto3, race

18.05, Viasat Motor/HD: Moto2, race

19.30, Viasat Motor/HD: MotoGP, race

21.15, Viasat Motor/HD: Márc Marquez – Rookie #93, dokumentärfilm

Kommentatorer: Tobias Lyon och Niko Milovanovic.

 

Lyons fyra favoriter

Márc Marquez, Honda: Blev i fjol yngsta världsmästaren genom tiderna i stora klassen. Om han får vara skadefri får de andra jobba hårt för att peta ned honom från tronen. Öppen och sympatisk utanför banan, och stenhård på. Gör alltid det lilla extra.

Jorge Lorenzo, Yamaha. Är närmast till hands att utmana. Duktig i race och ger sig aldrig.

Dani Pedrosa, Honda: Har definitivt hastigheten, men inte riktigt samma psyke som Marquez eller Lorenzo. Det har nog satt sig i huvudet att han inte vunnit någon titel ännu i stora klassen.

Valentino Rossi, Yamaha: Åldern (35 år) är den stora nackdelen för den sjufaldige mästaren i stora klassen. Kan vinna race om han fortfarande är villig att köra så mycket på gränsen som det krävs. Kommer att jaga, och har han tur kommer de andra göra misstag.