Jorge Lorenzo tillfogade maximal skada dagen då Marc Marquez kunde ha kört till sig MotoGP-titeln, eftersom den regerande titelhållaren vann sin 50e seger under sin karriär under Australian Grand Prix, där även obligatoriskt motorcykelbyte var en del av racet. Efter att ha misslyckats med det förutbestämda depåstoppet blev Marquez svartflaggad och gick därmed miste om chanserna till titeln denna helg.

Innan racet meddelades det att antalet varv i tävlingen skulle minska från 27 till 19 varv på grund av säkerhet, efter att man funnit att däcken slets betydligt hårdare än väntat under träningen, på den nyligen renoverade Phillip Island-banan. Dessutom bestämdes att samtliga förare var tvungna att genomgå ett obligatoriskt depåstopp för motorcykelbyte på antingen nionde eller tionde varvet, samtidigt som däck med hårdare gummiblandning användes.

Efter en i stort sett problemfri start attackerade Hondaföraren Marquez Yamahaföraren Lorenzo men Yamaha-föraren kunde omedelbart återta topplaceringen. Racets stora sensation skulle komma i samband med det obligatoriska depåstoppet, med Marquez teamkamrat Pedrosa var först in i depån från sin tredjeplats, i slutet av varv 9, och följdes av många andra förare.

Lorenzo valde istället att köra in i depån under det tionde varvet medan den 20-årige rookien (marquez) körde ytterligare ett varv innan han körde in i depån under det 11e varvet. Marquez var därmed diskvalificerad, liksom den australiensiske Hondaföraren Bryan Staring, som hade lyckats begå samma misstag.

Efter att ha undkommit en närkontakt med Marquez som senare återvände från depån, körde Lorenzo i mål som segrare för sjätte gången denna säsong. Samtidigt var det första gången sedan 2006, som någon annan än Casey Stoner vunnit en MotoGP-seger på Phillip Island. Pedrosa avslutade med en andraplats och håller därmed liv i möjligheten att vinna titeln, precis som Lorenzo och Marquez.

Yamahaföraren Valentino Rossi avslutade på tredje plats före Cal Crutchlow och Alvaro Bautista, medan lätt regn började falla.

Bradley Smith, var som bäst fyra i racet, men slutade på sjätte plats före Nicky Hayden, Andrea Iannone, Andrea Dovizioso och Randy de Puniet.

MotoGP drar nu vidare till Motegi Twin Ring och AirAsia Grand Prix i Japan. Och då Marquez mästerskapsledning har minskat från 43 till 18 poäng är allt möjligt. Därefter sker säsongsfinalen i mästerskapet på Ricardo Tormo-banan i Valencia, Spanien, den 10 november.