Den spanske Hondaföraren Marc Marquez har ökat sina möjligheter att som rookie i MotoGP bli världsmästare, efter sin sjätte seger för året, denna gång på spanska Aragón. Regerande titelhållaren Jorge Lorenzo blev omkörd av "nykomlingen" efter att Dani Pedrosa kraschade ut ur racen på det sjätte varvet.

Marquez startade från sin sjunde pole position för säsongen, medan förra årets Aragón-vinnare Pedrosa startade från främre raden för första gången sedan Indianapolis. Yamahaföraren Lorenzo tog ledningen inledningsvis, medan de två Hondaförarna Pedrosa och Marquez duellerade med varandra.

Racets mest kritiska ögonblick, och något som ha stor påverkan på utgången för 2013 års MotoGP-mästerskapet, skedde på varv 6. Efter att båda Hondaförarna tog in på Lorenzo uppe i ledning, låg Marquez trea, men drev ut oroande mycket i samband med en bromsning vid kurva 12. Ögonblick senare drabbades Pedrosa av en Highsider och kastades dramatiskt ut ur loppet, och det bekräftades senare att de två lagkamrater hade haft närkontakt med varandra. I samma ögonblick utökade Lorenzo sin ledning till 1,7 sekunder, men trots det fångades han in av Marquez och blev omkörd i samma kurva åtta varv senare. Marquez har nu en mästerskapsledning på 39 poäng med 100 poäng kvar att jaga i årets mästerskap.

Lorenzos teamkamrat Valentino Rossi slutade på pallen för första gången sedan Laguna Seca, efter en mycket underhållande kamp mellan honom och Alvaro Bautista , Stefan Bradl och Cal Crutchlow. Tech3:s Bradley Smith , Ducati Team-duon Andrea Dovizioso och Nicky Hayden och energi TI Pramac Racings Andrea Iannone avslutade topp tio, medan Power Electronics Aspar s Aleix Espargaró återigen var den främste CRT-föraren med sin 11:e-plats . På 17:e plats avslutade Italienska Luca Scassa (som ersätter Karel Abraham) sin debut med Cardion AB Motoracing före två andra CRT-maskiner.

Med fyra tävlingar kvar av 2013 års MotoGP fortsätter dramat med Malaysias Grand Prix om två helger.