Hondaföraren Marc Marquez vann söndagens MotoGP på Laguna Seca i USA. Han blev därmed den yngsta föraren någonsin att vinna två MotoGP efter varandra. Samtidigt stärkte han sin mästerskapsledning. Stefan Bradl kom tvåa efter att ha startat från Pole position, medan Valentino Rossi kom trea.

Under lördagen körde den tyske Hondaföraren Stefan Bradl till sig sin första Pole position i MotoGP medan Marquez drabbades av en krasch under kvalet. Under söndagens race följde spanjoren tålmodigt tysken innan han gick till anfall och körde upp i ledning i slutet av det 19:e varvet.

Marquez: s tredje seger för året motsvarar årets segrar för regerande världsmästaren Jorge Lorenzo. Den spanske Hondaföraren tappade ner till fjärde plats efter en dålig start, men höll sig framför Bautista under början av racet, innan han genomförde en stark omkörning på Rossi vid den världsberömda korkskruven. Han var snart hack i häl på Bradl, körde om och vann med 2,2 sekunder. På så sätt vann Marquez för andra gången inom loppet av en vecka och "stal" därmed forne dubbla GP-mästaren Freddie Spencers rekord att vara den yngste föraren att vinna två MotoGP i rad. Dessutom skapade han historia genom att bli den första MotoGP-rookien att vinna på Laguna Seca.

Bradls körning till mållinjen som tvåa var en lugn och till synes säker färd. Efter en bra start från sin första Pole position i MotoGP fick Honda-föraren leda fältet. 2011 års Moto2-världsmästare fick hjälp av det faktum att de bakom honom duellerade tidigt med varandra, men under det 17:e varvet hade Marquez återhämtat sig från sin sega start och låg nu bara två tiondelar av en sekund bakom. Efter att Marquez omkörning hade inträffat två varv senare lyckades Bradl hålla två sekunders marginal till Rossi och fick därmed glädjen att kliva upp på pallen för första gången i MotoGP, efter flertalet fjärdeplaceringar.

Efter att inte ha fått kliva upp på pallen under lång tid, tills han vann omgång 7 på holländska Assen, har Yamahaföraren Valentino Rossi nu kört i mål som topp-tre i de tre senaste omgångarna. Rossi, som genomförde en omtalad omkörning av Casey Stoner vid korkskruven för fem år sedan, blev denna gång omkörd av Marquez på samma plats, innan han attackerades av Bautista under de avslutande varven, men lyckades behålla tredjeplatsen in över mållinjen. Rossis tredjeplats gör att han hoppar upp ett steg i mästerskapet, till fjärde plats, framför Cal Crutchlow.

För såväl Jorge Lorenzo som Dani Pedrosa (Honda) handlade helgens race på Laguna Seca främst om att begränsa skadorna. Både förarna fortsatte att kämpa med sina skadade nyckelben, och medan Pedrosa avslutade på femte plats körde Lorenzo i mål som sexa. Duon körde i mål framför Yamaha-föraren Cal Crutchlow, som på lördagen kraschade och fick ställa upp i andra kvalet med sin reservcykel.

Topp-tio-listan rundades av med Ducatiföraren Nicky Hayden och Andrea Dovizioso och Hector Barbera.

Med den första halvan av säsongen nu avslutad, gör MotoGP sitt sedvanliga sommaruppehåll innan det fortsätter med Indianapolis Grand Prix i mitten av augusti.

Marc Marquez leder mästerskapet med 16-poängs övertag över teamkamraten Dani Pedrosa, och har slutat på pallen i åtta av nio race, sedan han i år flyttade upp till MotoGP som regerande Moto2-världsmästare.