Spanske Hondaföraren Marc Marquez vann helgens MotoGP på tyska Sachsenring, sin andra MotoGP-seger som rookie och sjunde pallplats under åtta tävlingar. I avsaknad av såväl Jorge Lorenzo och Dani Pedrosa, var samma tre förare på pallen som vid det holländska GP:t, med Cal Crutchlow och Valentino Rossi tvåa respektive trea.

MotoGP:t på Sachsenring levererade ännu en mycket dramatisk helg, inte minst eftersom många förare kraschade. Crutchlow var en av dem, och gav sig in i racet med skador på sina armar, händer och vänster ben, samtidigt som regerande MotoGP-mästaren Jorge Lorenzo skadade sig liksom mästerskapsledaren inför racet, Dani Pedrosa, som fick se på racet från åskådarplats.

Med båda sina främsta rivaler ute ur leken, visste Marquez, som startade från Pole, att en andra raceseger (efter Austin, Texas) skulle förflytta honom upp i mästerskapsledning. En dålig start resulterade i att den 20-årige MotoGP-rookien tappade ner till fjärde plats, men snart avancerade han placering efter placering och tog ledningen från hemmaföraren Stefan Bradl vid slutet av det sjätte varvet. När Crutchlow tog andraplatsen, kunde spanjoren utöka marginalen för att slutligen vinna med 1,5 sekunder.

Crutchlows race startade från andra startposition, och trots kraftig smärta till följd av sina skador efter två kraftiga krascher under fredagen klarade han av att köra förbi Alvaro Bautista och Bradl innan han tog över andraplatsen från Valentino Rossi efter en häftig manöver vid Sachsen Kurve under varv 16. Han såg då plötsligt ut att vara en stark kandidat för sin karriärs första MotoGP-seger, men Marquez kunde till synes bekvämt hålla avståndet fram till slutet av det 30: e och sista varvet. Hursomhelst så är Crutchlow den första brittiska föraren sedan Barry Sheene år 1982 med att samla på sig fyra pallplatser under en säsong.

Rossi vann ännu en pallplacering med sin tredjeplats. Från hans första start från främre raden sedan det portugisiska Grand Prixet år 2010, tog Yamahaföraren ledningen när de röda lamporna slocknade. Han mötte kraftigt motstånd från lokale favoriten Bradl för att senare uppvaktas hett av slutliga vinnaren Marquez under varv 5. Tre varv senare passerade Rossi Bradl upp till andraplatsen, men tappade sedan tillbaka till den sista pallplatsen när Crutchlow ångade framöver.

Omgång 9 av 18, Red Bull US Grand Prix kommer att äga rum på Mazda Raceway Laguna Seca nästa helg. Marquez beger sig nu dit med en tvåpoängs mästerskapsledning över Pedrosa, med Lorenzo 11 poäng efter ledaren.