Italienske Valentino Rossi vann helgens MotoGP på holländska Assen, sin 80:e seger i MotoGP och hans första seger sedan Malaysias Grand Prix år 2010. Den niofaldige mästaren delade prispallen med Marc Marquez och Cal Crutchlow.

Den holländska MotoGP-helgen bjöd onekligen på en hel del action, både på och vid sidan om banan, alltsedan MotoGP-deltagarna kom till Assen tidigare i veckan. Lorenzo genererade mycket uppmärksamhet efter sin krasch där han bröt vänster nyckelben, och fick klartecken att delta i racet när det var endast fyra timmar kvar till start.

Rossi startade från fjärde startplats. Efter en omkörning av Honda-föraren Stefan Bradl under slutet av första varvet låg Rossi på tredje plats. Den italienska föraren fortsatte sedan att jaga Hondaförarna framför sig. Han tog sig förbi Marquez på varv 4 och Pedrosa på varv 6, för att slutligen belönas med en känslomässig seger med 2,1 sekunders marginal - hans första på Assen under fyra års tid.

Marquez andraplats förbättrar hans ställning i mästerskapet, då han avslutade före Pedrosa och Lorenzo. Pedrosa tappade ytterligare en plats innan målflaggan föll, då han fick se sig omkörd av Cal Crutchlow som hade turen att undvika en krasch när han kom i kontakt med Marquez bakhjul på sista varvet. Även om fjärdeplatsen är Pedrosas sämsta resultatet sedan årets första omgång i Qatar, utökade han sin mästerskapsledning med två poäng.

Lorenzo var mycket lättad över att ha säkrat 11 poäng, efter att ha drabbats av en tung krasch under torsdagen innan han blev opererad tidigt på fredagens morgon. Han kom tillbaka till Assen senare på fredag en och strax efter klockan 11.00 på lördagen, endast några timmar före start, fick han klartecken att vara med i racet. Redan under andra varvet hade han lyckats avancera upp till femte placering från 12:e startplats, men tappade sedan ner till femte plats på grund av extrem smärta.

I mästerskapets poängställning upprätthåller Pedrosa ledningen (136 poäng) före Lorenzo (127), med Marquez (113) endast 23 poäng efter ledaren.

Årets åttonde MotoGP körs på tyska Sachsenring den 14 juli.