Valentino Rossi vann Malaysias MotoGP på söndagen, där tredje plats räckte för att Jorge Lorenzo skulle kunna krönas till 2010 års MotoGP-mästare, med tre race kvar av årets MotoGP-mästerskap att köra. Andrea Dovizioso kom tvåa.

Jorge Lorenzo bekräftades som 2010 års MotoGP-mästare under söndagen på Sepang, då den 23-årige spanske Yamahaföraren körde till sig en tredje plats i Malaysias MotoGP. Det var ett tämligen spännande race som Valentino Rossi vann, och därmed tog sin första seger sedan säsongsöppnaren i Qatar, på samma dag då hans stora rival och nuvarande teamkamrat firade sin första MotoGP-titel.

Jorge Lorenzo, i Pole Position, fick en fantastisk start och var först in i första böj. Samtidigt var Rossis start desto långsammare och han sjönk så lågt som till elfte plats under inledande varvet. En kandidat till segern i racet, Casey Stoner (Ducati), drabbats av en stor besvikelse när han kraschade ut på första varvet, vilket var slutet på racet för hans del.

Andrea Dovizioso (Repsol Honda) tampades med Lorenzo och paret etablerat en liten lucka längst fram, men redan under det tredje varvet hade Rossi återhämtat sig upp till fjärde position och hade nu siktet inställt på toppduon. Snart var han trea och tog in ytterligare på Dovizioso.

Loris Capirossi (Rizla Suzuki) och Aleix Espargaró (Pramac Racing) kraschade, medan Colin Edwards (Monster Yamaha Tech 3) också upplevt svårigheter vilka betydde att han tvingades ge upp.

Samtidigt la Rossi flera snabba varv och strax efter halvtid av racet tog italienaren över ledningen, efter att först ha passerat Lorenzo och sedan Dovizioso. De två italienarna bytte första position igen i vad som var en spännande kamp till slutet.

Rossi var först in över mållinjen och knep därmed sin andra seger för säsongen, 0.224 sekunder före Dovizioso, med Lorenzo kom på tredje plats och kunde därmed säkra 2010 års MotoGP-titel med sin 13: e pallplats för säsongen.

Ben Spies (Monster Yamaha Tech 3) tog fjärde plats medan rookien Álvaro Bautista (Rizla Suzuki) körde till sig sitt bästa resultat under säsongen med en femteplasts. Nicky Hayden (Ducati Team) och Hiroshi Aoyama (Interwetten Honda MotoGP) följde därefter, med Marco Simoncelli (San Carlo Honda Gresini) på åttonde plats. Marco Melandri (San Carlo Honda Gresini) och Randy de Puniet (LCR Honda) avslutade som nio och tia.