I samband med lördagens träningspass på Mugello kraschade regerande världsmästaren i MotoGP, Valentino Rossi olyckligt och bröt höger ben. Nu kommer rapporter som gör gällande att Rossi kommer vara borta resten av säsongen. Samtidigt frågar sig andra om Rossi kommer tillbaka till motorcykelracingen överhuvudtaget igen. I den här färska intervjun med Valentino Rossi ger han svar på tal.

Vale, första frågan: hur mår du och har du fortfarande ont?

"Det positiva är att det värsta är förbi och att de två operationerna gick bra, så allt är okej. Nu förväntar jag mig att jag har en tuff period framför mig, där jag måste vara medveten om risken för infektion och där jag måste hålla benet i högläge hela tiden. Sedan kommer det en andra viktig period, då jag kommer att kunna börja min rehabilitering och med benstöd kommer att kunna börja gå omkring med kryckor. "

fbsmall_P20100605222708343

Dr Buzzi talade om en rehabiliteringsperiod på omkring fem eller sex månader, vad tror du?

"Som förväntat är Dr Buzzi mycket försiktigt med sin prognos. Jag vill att skadan ska läka, det är det enda jag är intresserad av, oavsett om jag missar fyra eller sex race. Rätt tidpunkt för comeback skulle kunna vara Brno, men så behöver det nödvändigtvis inte bli. "

 

Kommer du ihåg vad som hände då olyckan inträffade?

"Jag minns allt perfekt. Jag slog inte i huvudet, jag slog inte i något annat. Airbagen hos mitt skinnställ fungerade mycket bra och min hjälm var bara lite repig. Jag har inte ett enda blåmärke! Problemet var att jag landade på mitt ben, och det var fastkilat under min kropp. Om jag hade landat på ryggen skulle det ha varit annorlunda. Jag hade ett nytt däck och jag hade kört två varv, så jag saktade ner eftersom jag hade Barbera bakom mig. När jag kom tillbaka till racingspåret kom Pedrosa och jag ville inte orsaka problem för honom så jag flyttade mig igen, men sen när jag gav på gas igen, hände det plötsligt och oväntat. Sju sekunder räckte för att däcket skulle tappa i temperatur dramatiskt. Felet var mitt. "

fbsmall_P20100606195533453

Vilka vill du tacka?

"Först och främst vill jag tacka Roberto Buzzi hos CTO Careggi i Florens och hela hans personal, eftersom de var lysande.

Lyckligtvis betydde att olyckan skedde på Mugello att jag inte var långt från Careggi och det var mycket lycklig. Jag vill också tacka alla andra vid Careggi och alla sjuksköterskor, eftersom de behandlade mig så väl, samt personalen på Clinica Mobile, flaggvakter och personal på Mugello-banan. Till sist vill jag gärna sända ett stort hej och ett särskilt tack till alla fans, för deras kärlek och stöd. De meddelanden som jag såg under söndagen på tv från den banan var vackert. "

 

Har du någonsin sedan olyckan tänkt tanken på att avsluta din racingkarriär med motorcykel?

"Med vänliga hälsningar, jag har inte känt någon rädsla. Jag var lite chockat när jag såg benet, ja ... men det jag ogillar mest är att missa så många tävlingar jag kommer att göra. Nu ska jag se till att inte göra något dumt för jag vill tillbaka snabbt, men bara om mitt tillstånd tillåter det. Jag vet att jag har en motorcykel för nästa år och jag behöver inte pressa min återkomst för att bevisa något. Även om jag bara missar fyra race kommer jag inte komma tillbaka för att vinna mästerskapet. Det är bättre att vara försiktig, genomföra rehabilitering på bästa sätt och komma tillbaka för att tävla under många år framöver. Jag har hört om många andra idrottsmän, en hel del faktiskt, som har haft samma problem som mig. Ett exempel: Mark Webber ringde mig och han har haft en elak fraktur på höger ben. Han sa åt mig att vara mycket tålmodig och att jag skulle ha några stunder av obehag, men att i slutändan allt skulle bli bra. "

fbsmall_P20100606195604734

Nu har du lite tid hemma för att vila och tänka ...

"Ja, nu har jag mycket tid hemma för att vila, återhämta mig och att tänka. För det första vill jag använda denna tid för att förbättra vissa saker. Jag vill förbättra min engelska, lära mig något nytt, jag läser mycket. Jag vill lära mig nya saker, och det kommer jag säkert att göra. Om din fråga istället hänvisar till 2011, kommer den här händelsen inte påverka mina val för nästa år på något sätt. Händelsen från i lördags har inte ändrat någonting. Jag har ett brutet ben extra! Resultatet för 2010 har därför aldrig varit relevant för mina beslut för framtiden. "

 

Under din påtvingade vila, kommer du också att arbeta med din skadade axel?

"Absolut, ja. Detta är en av de få positiva saker med denna händelse, äntligen kan jag arbeta med rehabilitering av axel, ingen brådska, utan operationer och utan race. Imorgon kommer jag att påbörja olika övningar, liggande på sängen, och jag är säker på att när jag återvänder kommer axeln vara helt återställd. När jag kommer tillbaka kommer jag att vara i perfekt form, även om det inte kommer att innebära att jag kan vinna direkt. När du återvänder efter en påtvingad paus måste du inte bara på kroppen, utan även sinnet. Jag kommer inte att kunna komma tillbaka och vinna direkt. "