Efter ett längre sommaruppehåll är det dags för den sjunde deltävling och säsongens final i Enduro-VM. Denna helg är det antagligen sista gången vi kommer att ha möjlighet att se Husabergs fabriksteam och deras motorcyklar i en depå för Enduro-VM... Faktum är att vid Six-Days på Sardinien kommer Husabergs fabriksförare köra Husqvarna. Vi kommer sannolikt även få se Joakim Ljunggren på en Husqvarna i Superenduro nästa år liksom Pierre-Alexandre renet, Loïc Larrieu och Thomas Oldrati i Enduro-VM. Här kan du läsa mer och vad som är på gång i VM-depån...

I helgen är fem svenska förare anmälda till start: Joakim Ljunggren (E3), Jacob Mörhed (E2), Robert Kvarnström och Martin Larsson (Junior), Albin Elowson och Jesper Börjesson (Youth Cup).

Joakim Ljunggren ligger på tredje plats i E3-klassen, med möjlighet att avancera till silverplatsen under helgen. Albin Elowson har stor chans till silverplatsen i Youth Cup, då han har 31 poäng tillgodo till tredjeplacerade Benjamin Herrera. På femte plats i Youth Cup ligger Jesper Börjesson, som med sina 115 poäng har en teoretisk chans att köra till sig en bronsmedalj i klassen. Junioren Robert Kvarnström ligger på sjätte plats med 110 poäng (ledaren Matthew Phillips har 215 poäng).

Laia SANZ ( Spanien - Honda ) anses för närvarande vara den bästa kvinnlige motorcykelföraren i världen på grund av sin mångsidighet ( Rally , Trial , Enduro , Superenduro ) och vi vet att den katalanska tjejen är förtjust i utmaningar. Grand Prixet i Portugal var ett perfekt exempel när hon bestämde sig för att missa dag 1 för att köra X-Games i Barcelona. I helgen väntar en ny utmaning för 2012 år världsmästare. I själva verket kommer Laia bege sig till finalen i Trial-VM vid La Chatre i Frankrike på fredag eftermiddag för att försöka vinna sin 13:e titel. Hon kommer sedan hastigt att bege sig mot St Flour för att genomföra prologen i Enduro-VM senare på kvällen...

Som de flesta antagligen redan vet så kommer Juha Salminen ( Finland - Husqvarna ) pensionera sig från motorcykeltävlandet efter helgens GP i Frankrike. Istället kommer den "flygande finländaren" att bli chef för Husqvarna-varumärket i Norden. Men innan dess kommer den mångfaldige världsmästaren utmana i helgen för att behålla sin andraplats totalt i E1-klassen i samtidigt som han jagar sin 100:e seger.

År 2007, under USA-Kanada-turnén, tävlade den japanska föraren Takeshi KOLKEDA i sitt första VM. Han blev den första japanska föraren att slåss med stjärnorna i Enduro ... I helgen är det en ny förare från Japan, Tomoyasu Ikeda, som kommer att delta i Enduro 2 på en KTM och som med stolthet kommer att representera sitt land!

KNIGHTER
Föraren från Isle of Man, David KNIGHT (Honda ) har redan aviserat att det här är hans sista hela säsong... Men "Knighter" är inte helt klar med endurotävlande eftersom han är fast besluten att överskugga Taddy Blazusiak i Superenduro samt Graham Jarvis i "Hard Enduro". Allt detta med en Honda? Detta återstår på Knights officiella "att-göra-lista"...

Jonny WALKER
Under ett par säsonger har vi kunnat följa förarfenomenet Jonny WALKER (GB - KTM) i toppen av Extreme Enduro och Superenduro. Hans ankomst till EWC har varit efterlängtad och nu är planen att det ska bli verklighet i helgens Grand Prix i Frankrike. Den unga britten kommer att köra med nummer 21 i E1-klassen. Där kommer han bland annat möta motstånd från den levande legenden Juha Salminen och 2013 års världsmästare Antoine MEO (FRA - KTM).