En av världens mest framgångsrika enduroförare, Juha Salminen, har vid 36 års ålder beslutat sig för att avsluta den långa karriären som professionell enduroförare.

- Enduro som sport har gett mig en hel del, men nu är det dags att gå vidare till nya utmaningar . Jag har satt mina livsvillkor via enduro så länge att nu är det dags att göra något annat, säger Juha.

- Jag hade flera erbjudanden på bordet och hastighetsmässigt kunde jag ha fortsatt karriären utan några problem. Jag har alltid utfört mitt arbete så bra som möjligt och själva arbetet har motiverat mig. Av denna anledning har jag kunnat tävla så länge på toppnivå. Just nu vill jag inte längre köra racing med fullt engagemang och jag vill istället rikta min insats på nya saker. Min personlighet tillåter inte mig att stå still så jag kommer att hitta på något annat, säger Juha.

phpThumb generated_thumbnailjpg20 VM-titlar
Salminen har vunnit 13 personliga VM-titlar och sju guldmedaljer i lag-VM (Six Days). Mängden andra titlar är nästan oräkneliga och en av de finaste ögonblicken om han själv får välja var när Juha vann två GNCC-mästerskap i USA. Juha nominerades även av AMA (American motorcyklist Association) till "Amatuer Athlete of the Year" som första europeiska förare.

- Mängden mästerskapstitlar är betydande om man jämför med antalet år som professionell förare. Jag har sysslat med någon form av motorcykelracing under i stort sett hela mitt liv. Jag blev professionell enduroförare år 1998, fortsätter Juha.

- Det finns ett talesätt att den första mästerskapstiteln är bäst. Men personligen minns jag inte något från den händelsen utom det jag har återupplevt med hjälp av bilder. Det finns otroligt många spännande ögonblick från min karriär, och ingen av de enskilda tillfällena vinner över någon annan. Alla stunder har varit stora, säger Juha.

Juhas mest njutbar hobby just nu är rallybilar och han har denna sommar vunnit det finska mästerskapet i sin klass.

- Jag skulle vara redo att tävla rally med "full gas" och mina resultat har varit bra och bevisat att jag kan göra det också. Hursomhelst är det en otroligt dyr hobby, kommentarer Juha.

Målet är silver
Juha kämpar för VM-silver i E1-klassen. För närvarande är Juha är på andra plats i VM-tabelle (E1-klassen), med två poäng före teamkompisen Matti Seistola. Den sista EWC-tävlingen hålls nu i helgen vid St Flour i Frankrike (7-8 september).

Juha Salminen, född 27.9.1976

- 13 personliga VM-titlar.
- 96 EWC-vinster
- 7 ISDE – VM-guld
- 2 guld i GNCC-mästerskapet (USA) 2005-2006.


1999 : Endurovärldsmästare 125cc
2000 : Endurovärldsmästare 125cc
2001 : Endurovärldsmästare 250cc
2002 : Endurovärldsmästare 400cc
2003: Endurovärldsmästare 500cc
2004 : Endurovärldsmästare E2
2007 : Endurovärldsmästare E1
2011: Endurovärldsmästare E1