På lördag är det dags för upplösningen av årets Enduro-SM. Platsen för finalen i årets enduromästerskap är Flygstaden i Söderhamn och arrangören är SMK Söderhamn.
Banan som går helt inne på det gamla flygfältsområdet kommer bjuda på fyra stycken specialprov per varv, fördelat på två stycken Enduroprov och två stycken Crossprov. 


Enduroproven går i skog med en hel del sand och även lite sten. Det ena crossprovet är ett rent gräsprov medan det andra innehåller både gräs samt klubbens crossbana som är en sandbana.
Utöver proven kör förarna en transport som går uteslutande i terräng.

Totalt väntar cirka 6,5 timmar på motorcykeln för förarna i SM och JSM-klasserna som kör 4 varv.
Veteran RM och Ladies Cup kör 3 varv medan Breddklassen kör 2.

Inför helgen är redan 3 guldmedaljörer klara med Lars Löfgren som SM2-mästare, Johan Edlund mästare i SM3, samt Oliver Nelson högst upp på pallen i JSM1. Samtliga tre mästare säkrade guldet i Hofors under förra helgen.


I Enduro Cup, som är en totalcup oavsett klass, är årets suverän Albin Elowsson i princip klar mästare då han endast behöver 10 poäng för att säkra titeln, ännu närmare är han i klassen SM1 där det endast saknas en poäng för att guldet skall vara klart.Den mest spännande fighten förväntade vi oss i JSM2 där Jesper Börjesson leder med endast två poäng före Andreas Linusson. Tyvärr har nu Jesper skadat knät och kommer inte till start, utan istället har Linusson en gyllene chans att ta hem guldet då han nu bara behöver 3 poäng för att det skall vara klart. Jesper i sin tur kan bara stå på sidan och se om han ändå klarar silvret, för det krävs att trean i tabellen, Martin Iggmark, inte vinner den sista deltävlingen.Den tuffaste fighten blir nu istället i SM2-klassen där kampen om silvret står mellan Jonas Karlsson och Fredrik Johansson, bägge står inför finalen på 87 poäng och den som är först av dom i resultatlistan tar silvret.VM-stjärnan Joakim Ljunggren har gjort en sen anmälan och vill givetvis förlänga sin fantastiska obrutna svit på totalsegrar i SM, huruvida han lyckas med det uppdraget återstår att se på lördag.Banvarvet på Flygstaden är riktigt publikvänlig med gångavstånd mellan samtliga prov och arrangörens förhoppning är att det blir många nyfikna Söderhamnsbor som tar chansen att se den svenska eliten göra upp om medaljerna.


Klockan 09:00 rullar de första förarna iväg från startrampen och runt klockan 16.00 vet vi hur årets medaljer har fördelats.Resultaten går att följa live på www.endurosm.se där det även sänds webradio. Ute på Flygstaden går speakerljudet även att höra vi FM radio på frekvensen 95,3MHz.