Joakim Ljunggren som till och med idag hade 30 raka totalvinster i Enduro-SM kunde tyvärr inte närvara då han prioriterade det Spanska mästerskapet istället. Den nye tronarvingen blev då Husabergs Johan Edlund som vann årets SM-premiär i Vimmerby. Johan som vann JSM2-klassen 2011 tog därmed ett jättekliv in i den absoluta toppen i svensk enduro och givetvis bärgade han även segerbucklan i seniorklassen SM2, inte dåligt på första försöket!

Endurospåren i Vimmerbyskogarna är ju kända för att gå över steniga, steniga, blöta och steniga marker, så kan vi väl sammanfatta det hela. Specialproven var fem till antalet och fördelade över två inledande längre enduroprov om cirka 20 minuter vardera, sedan följde tre kombinerade enduro-/crossprov om cirka 10 minuter. SM1- och SM2-klasserna avgjordes över tre varv, alltså totalt 15 delsträckor. Slutlig körtid för segraren Edlund blev 2:54 timmar och cirka sex timmars aktivt tävlande.

 120415 E-SM-1_Vimmerby_0979_Johan_Edlund_SM2

Johan Edlund


Johan Edlund som till i år bytte märke från KTM till Husaberg sammanfattade dagen så här:

- Det har gått bra idag. Började lite halvdant på enduroprovet där det var svårt att få riktigt bra flyt, men sen gick det bara bättre och bättre. Inga stora misstag, men visst har det varit någon liten krasch. Specialprov 1 var väldigt hal på andra varvet och kändes riktigt jobbig, vet inte varför det bara var det varvet för första och sista varvet kändes det helt okay. Nya cykeln kändes bara bra och även fjädringen.

 

120415 E-SM-1_Vimmerby_0982_Pontus_Hgberg_JSM2

Pontus Högberg

 

Totaltvåa och segrare i JSM2-klassen blev 2011 års Rookie Pontus Högberg som mötte upp med ett brett leende i depån. Nytt för i år är att Pontus gått över från Suzuki till Gas Gas.

- Det har varit en riktigt bra dag i dag, jag har haft en härlig fight med Johan Edlund hela dagen. Var bara omkull rejält en enda gång och på specialprov 1 körde jag fast ordentligt en gång och tappade runt 40 sekunders skulle jag tro, men förutom det har det rullat på. Jag har varit förkyld jättelänge innan idag så jag har bara försökt ta det lugnt i min åkning idag och det gick vägen. Till i år har jag blivit mycket lugnare i körstilen och ändå fått med mig farten, så nu hoppas jag kunna vara med ännu bättre i totalen. Nya hojen känns bra och jag har fått bra hjälp med fjädringen, så nu känns det äntligen som att alla bitar börjar falla på plats för mig.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0684_Kalle_Svensson_SM1

Kalle Svensson

 

Totaltrea och segrare i SM1-klassen blev hemmasonen Kalle Svensson, i år på Honda.

- Jag känner mig nöjd med dagen, etta i klassen och trea totalt. Det här är ju inte mitt favoritunderlag, så det kunde definitivt gått sämre. Tyvärr vurpade jag två gånger på specialprov 1, tappade inte många sekunder men det blir en tråkig start på tävlingen. Specialprov 2 lugnade jag ner mig lite på och då gick det bättre, sen vann jag de avslutande tre proven på första varvet och tog in bra med tid på täten och kände att jag var med i matchen igen. Därefter rullade det på bra förutom lite småkrascher. Specialprov 1 var svårt med all sten och mycket vatten. Specialprov 2 rätt så snabbt, 3:an var fin och de avslutande två proven var riktigt fina med klassisk enduro och bra teknisk körning. Jag gillar ju när det går lite snabbare, fina vallar och gärna sandunderlag och det är ju precis tvärtemot vad det var idag.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0506_Martin_Larsson_JSM1

Martin Larsson

 

JSM1-klassen vanns av Husabergs Martin Larsson.

- Det känns ganska bra om man sammanfattar dagen. Hela första varvet gick riktigt bra och det var bra att jag fick rygg på Martin Sundin. På andra varvet körde jag, som så många andra, fast på specialprov 1 och sedan gick jag omkull på specialprov 2 och då kom jag ur rytmen och så höll det på och krånglade resten av varvet. På sista varvet fick jag tillbaka flytet i körningen och kunde bara stå på pinnarna och kontrollera körningen på ett bra sätt. Hojen har vi fått till riktigt bra, jag känner mig riktigt trygg på den. När det gäller underlaget så gillar jag ju inte alls stenig terräng, men det känns ändå helt okay med dagen.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0778_Jonas_Carlsson_SM2

Jonas Carlsson

 120415 E-SM-1_Vimmerby_0502_Martin_Sundin_JSM2

Martin Sundin

 

En som definitivt inte var nöjd med dagen var förra årets totaltvåa i SM2-klassen Jonas Karlsson på KTM. Slutresultatet blev en sjundeplats i klassen.

- Skulle egentligen vilja glömma den här dagen, det har varit riktigt jobbigt hela dagen. Har fortfarande problem med handleden som jag stukade på sista Östra Open som gick för fem fyra veckor sedan. Det har varit väldigt svårt att hålla i handtaget när det varit så stenigt. Överlag tycker jag annars att banan har varit bättre än vad jag förväntat mig med tanke på vädret som varit det senaste. Stenigt vet man att det är här i Vimmerby, men skönt att det inte blev så surt i alla fall.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0875_Henrik_Lindholm_SM1

Henrik Lindholm

 

Problem hade även Henrik Lindholm som gått över till KTM för året.

- Inledningsvis gick det väldigt bra och jag ledde efter första varvet, men sedan började framgaffeln läcka. Då tappade jag ju givetvis bromsverkan fram när oljan rann ner på bromsskivan och då blev ju körningen lidande. Fast att vi bytte gaffelben och belägg plus att vi rengjorde vid varje servicetillfälle fick jag ingen ordning på det. Det fanns i princip ingen bromsverkan alls fram de två sista varven. Så det känns inte bra, jag vill ju vara på pallen givetvis. Specialprov 1 och 2 har varit lite grisiga att köra och jag körde till och med fast en gång.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0910_Robert_Kvarnstrm_SM2

Robert Kvarnström

 

Om Jonas Karlsson var besviken, var det inget emot vad Robert Kvarnströms kroppsspråk uttryckte. Robert som i år kör för Beta låg trea efter första varvet, men dalade sedan sakta genom fältet och låg på en 15:e plats totalt och en sjundeplats i klassen när han var tvungen att bryta med endast tre sträckor kvar för dagen.

- Så här direkt efter målgången känns det riktigt kass i och med att gashandtaget gick av på specialprov 3 på sista varvet och då fick jag lov att bryta. Annars har det gått väldigt bra idag med tanke på hur lite jag har kört på hojen det senaste. Jag hade ju som mål att ta i mål och sänkte därför farten lite på sista varvet. Jag fick framgaffeln så sent som i onsdags så jag har inte hunnit testa något inför idag, så det finns definitivt saker att jobba på till deltävling två.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0493_Olle_Lthman_SM2

Olle Löthman

 

Nye teamkollegan Olle Löthman hade däremot en riktigt bra.

- Så här efter målgången känner jag mig jättenöjd med min andraplats i klassen. I början på dagen strulade det lite för mig, men sedan gjorde vi lite förändringar och då släppte det. Specialprov 1 och 2 var väldigt fina, när det är så svårkört är jag som bäst i min åkning. Hojen är jag verkligen jättenöjd med och att även Robert (Kvarnström) låg med länge uppe i toppen ger ju ett kvitto på att hojen är konkurrenskraftig. Jag tackar hela mitt nya team för allting, det är ju tack vare dem jag har nått detta resultatet idag.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0757_Mats_Nilsson_SM2

Mats Nilsson

 

Tillbaka i SM-sammanhang i enduro var Mats Nilsson. Senast Mats körde i Vimmerby var enligt egen utsago år 2005.

- Känner mig väldigt sliten så här efteråt och handleden känns riktigt skör. Sista varvet var väldigt tufft för handleden, men jag är ändå nöjd med att jag har genomfört tävlingen. Jag förstod väl innan att det skulle bli svårt och något av en "fågel eller fisk"-deltävling, tyvärr blev det fisk. Jag var för dåligt förberedd för den här terrängen och då blir det lite väl lång tid för att handleden skulle klara det. Jag har inte riktigt haft tiden att köra det sista och det har mestadels blivit på dubbdäck också i och med att det fortfarande är tjäle hemma, men jag ska inte skylla på något utan jag var för dåligt förberedd helt enkelt. Så sammanfattningsvis är jag nöjd med att jag har genomfört det, men är jättebesviken på resultatet och att jag inte hängde med alls.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0991_Jessica_Jnsson_LC

Jessica Jönsson


Jessica Jönsson, som vann premiären i Dam-SM dagen igår, körde även hem segern i Ladies Cup idag.

- Det var väldigt tungt i morse när jag började köra för gårdagens körning (Dam SM) satt verkligen kvar i kroppen, men när man väl kört ett tag så släppte det och allting kändes bra. Enda grejerna var väl egentligen att jag tappade kedjan en gång och körde fast rejält på specialprov 2 en gång, annars har det varit en riktigt bra dag.

Noterbart i övrigt:

Husaberg Team Sweden tog hem teammästerskapet i denna deltävling.

Efter två körda varv skiljde det endast 5 sekunder emellan Johan Edlund och Pontus Högberg.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0513_Jakob_Mrhed_SM1

Jakob Mörhed

Jakob Mörhed, ny för i år på Honda, gjorde en riktigt bra tävling och slutade trea i SM1-klassen.

Kämpen Fritz Andersson visade framfötterna och slutade trea i SM2-klassen.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0803_Carl-Johan_Bjerkert_SM1

Carl-Johan Bjerkert

Hemmasonen och Kåsahjälten från 2008 Carl-Johan Bjerkert slog till med den andraplats i SM1-klassen.

120415 E-SM-1_Vimmerby_0800_Niklas_Persson_JSM2

Niklas Persson

Ytterligare en junior, förutom Pontus Högberg, slog sig in på topp tio listan totalt. Karlskogas EK:s duktige Niklas Persson.

 

120415 E-SM-1_Vimmerby_0510_Fredrik_Georgsson_SM2

Fredrik Georgsson

 

120415 E-SM-1_Vimmerby_0995_prispall_SM1

Prispall - SM1 

 

RESULTATLISTOR