I helgen kördes finalen i Enduro-SM vid Mullhyttan. Tom Sundh var på plats och förevigade racen med kameran och anteckningsblocket i högsta hugg. Här kan du kolla in bilder och läsa om racen samt intervjuer med ett antal av förarna.

Så gjorde han det igen, Joakim Ljunggren på sin Husaberg utökade sviten med vunna deltävlingar i SM-sammanhang genom den 30:e raka segern. På köpet tog Ljunggren hem Swedish Enduro Cup 2011 och givetvis även guldpokalen totalt i SM2-klassen för året.

Fjugesta MS arrangerade i helgen som gick SM-finalen i enduro. Bansträckningen bjöd på hederlig gammal svenskenduro med riktigt tuffa enduroprov över våta och steniga marker och en backe som skördade många offer. Lägg till detta att transportsträckorna inte var så mycket lättare dom och att servicetiden var knapp, vilket gjorde att 62 förare tog sig i mål och hela 44 förare bröt!

110924 e-sm fjugesta 0278 B Carlsson

Björne Carlsson

 

En som definitivt kände av detta var Björne Carlsson, Kawasaki. Björne gjorde vad han kunde i SM1-klassen för att komma ikapp Anders Eriksson som körde strålande denna dag, men Henrik Lindholm parkerade sig emellan de båda och Carlsson fick därmed nöja sig med tredjeplatsen för dagen. Totalt vann dock Björne SM1-klassen vilket han kommenterade så här.

- Det känns helt otroligt när man ser tillbaka på säsongen! Allting har fungerat bra och biken är rolig att köra på, så jag kan inte gnälla på någonting. Ska det vara någonting så är jag ju inte tillräckligt bra tränad längre och där har jag ju bara mig själv att skylla. Jag orkade inte idag när det blev så tufft tyvärr och jag kan nog säga att detta var den jobbigaste SM-deltävlingen jag har kört någonsin tror jag! Sju timmar åkning, ingen tid på servicen att tala om och riktigt jobbiga transporter. Jag har gjort vad jag har kunnat idag, men Anders har kört fruktansvärt bra och när jag inte orkar riktigt så börjar det småstrula lite med åkningen och blir några vurpor. Det är ju fighten med Anders som gjort att jag orkat motivera mig till varje deltävling och det har verkligen varit jättekul!

110924 e-sm fjugesta 0016 A-Eriksson

Anders Eriksson

Anders Eriksson körde med en härlig attack på sin Yamaha hela dagen vilket resulterade i vinst för dagen i SM1-klassen samt tredje snabbaste totaltiden för dagen. I serien tog Eriksson ett kliv uppåt från förra årets placering och slutade därmed på silverplats.

- Idag är jag väldigt nöjd med min åkning, gjort en del justeringar på biken inför dagen som fallit väl ut. Jag är väl inte nöjd med säsongen som helhet för målet var ju självklart att vinna, men det har varit en kul fight med Björne hela året. Tyvärr gjorde jag bort mig lite inledningsvis i Östersund och tog bara en fjärdeplats där vilket inte är tillräckligt bra. Annars är det inte mycket att säga om det, vi har ju lika många segrar Björne och jag.

 

Fredrik Georgsson, KTM, som också kör i SM1-klassen var trött men nöjd i depån efter tävlingen.

- Det var en tuff tävling idag med uppkörda prov och tuffa transporter. Tyvärr är jag inte tillräckligt tränad för en så tuff tävling och det är bara att erkänna, jag har inte riktigt hunnit att bygga upp mig på rätt sätt. Men jag kämpade verkligen på och fjärdeplatsen räckte för att ett bra totalresultat i år. Säsongen som helhet var varit ganska bra får jag säga, utefter förutsättningarna. Det började bra i Östersund och sedan har det väl strulat lite på vägen med en krånglande rygg, men jag klarade bronset i år och det är jag nöjd med. Nu har jag 10 SM-medaljer!

110924 e-sm fjugesta 0003 J-Ljunggren

Joakim Ljunggren

Joakim Ljunggren må vara 26 år gammal, men i Fjugesta firade han 30! Med det menas 30 raka vinster i SM-deltävlingarna han har deltagit i, ett lika imponerande facit som osannolikt att någon kommer att slå framöver. För dagen körde Ljunggren säkert i SM2-klassen och hade nästa helgs VM-final i tankarna hela tiden. Släppte flertalet sträcksegrar till andra förare, men i det stora hela gick det fort som vanligt och den sjätte raka SM-titeln var ett faktum.

- Idag har det gått bra även om jag haft VM-finalen i huvudet hela tiden, tänkte hela tiden att jag inte fick krascha och bryta en arm eller nåt sånt. Men jag låg på bra och hade körningen under kontroll ändå. Jag kan inte annat än säga att det har gått sjukt bra under hela säsongen och jag har ju vunnit alla deltävlingar, inga missöden alls faktiskt. Trodde inte att jag skulle kunna köra hela säsongen, men när det gick så bra hemma och samtidigt som det gått bra i Italienska mästerskapet men inte så där kanonbra, så frågade jag Husaberg om lov för att köra hela SM-serien.

110924 e-sm fjugesta 0153 J-Karlsson 

Jonas Karlsson

En som haft en riktigt bra säsong är ju Jonas Karlsson, KTM. Karlsson bestämde sig i höstas för att göra en rejäl satsning och sade upp sig från sitt ordinarie jobb för att numera jobba deltid och ha mer tid för att träna.

- Det var en bra tävling idag! Tuff men fin bana med lite regn som försvårade det ytterligare och en svår backe som kanske var i det svåraste laget för en del i startfältet. Säsongen i stort är jag mycket nöjd med! Fick en bra start i Östersund, men sedan gick det inte så bra som jag kanske hade önskat i barmarkstävlingarna som följde. Allt VM-åkande i år har ändå utvecklat hårdheten i kroppen och när jag körde Six Days kändes det som att det släppte för mig och nu är jag riktigt nöjd med min åkning.

110924 e-sm fjugesta 0088 K-Svensson

Kalle Svensson

Kalle Svensson, Husaberg, körde till sig en fjärdeplats idag och slutade därmed på bronsplatsen totalt i SM2-klassen, samma placering som han tog 2010.

- Idag började det strula med åkningen redan från start och då hängde det i, så jag trodde nog på förhand att det skulle gå bättre men jag är hyfsat nöjd ändå. Annars började det lite halvdant i Östersund tyvärr med en femteplats i klassen och 16:e totalt. Jag tycker inte det är tråkigt att köra snöspår, är bara inte så bra på det. Norrahammar gick kanonbra och jag blev totaltvåa! Även Njurunda gick skapligt bra, så vid näst sista deltävlingen i Enköping fick jag starta i första ledet med Ljunggren och Jonas Karlsson vilket var härligt för självförtroendet och jag blev ju också trea totalt där. Jonas har ju kört riktigt stabilt under årets säsong så han är verkligen värd sin andraplats och Jocke är ju segrare, så det är en tuff klass. Men ändå, förra året slutade jag ju tia totalt i Cupen och hade någon sagt till mig då att jag skulle bli totaltrea nästa säsong hade jag aldrig trott personen! Allt kommer väl ur att jag har jobbat lite mindre och kunnat träna mer, trivs så bra på hojen och att Marco (Marco Bernasconi på Berna Racing) hjälpt mig med fjädringen och det har sammanlagt gjort att allting har börjat stämma för mig.

110924 e-sm fjugesta 0117 L-Loefgren

Lars Löfgren

Förra året slutade Lars Löfgren, Husberg på en sjunde plats i JSM1-klassen, i år var det en helt annan Löfgren som dök upp på startlinjen. Målsättningen var topp tre i klassen innan säsongen startade och med pallplatser i alla årets deltävlingar hade Löfgren en stabil ledning i serien innan finalen.

- Idag har det varit en väldigt tuff tävling, så det var skönt att jag inte hade någon tidspress på mig för seriesegern. Säsongen har gått riktigt bra, helt klart över förväntan. Började väldigt bra uppe i Östersund med en seger direkt och då kunde man känna sig lugnare inför nästa deltävling. Sedan rullade det bara på och tills idag hade jag ju 18 poängs ledning ned till tvåan ( Jonas Bengtsson, KTM). Därför körde jag lite lugnare idag och kanske till och med lite för lugnt så det blev en del misstag istället, men jag har ändå haft en bra säkerhetsmarginal för att hålla seriesegern kvar.

110924 e-sm fjugesta 0020 J-Edlund

Johan Edlund

Johan Edlund slutade på tredjeplats i förra årets i JSM2-klass vilket gjorde gott för självförtroendet. I år var det Johans tur att stå överst på prispallen när totalräkningen var sammanslagen. Genom att vinna även sista deltävlingen i Fjugesta blev segermarginalen till och med hyfsat stor.

- Sett över hela säsongen har det verkligen gått upp och ner kan man säga. I snitt har det ju ändå gått bra, har alltid kommit topp fyra i varje tävling, men vissa deltävlingar har det strulat lite för mycket. Idag till exempel har jag kraschat jättemycket, men som tur var är det ju lite av min hemmabana så då kunde jag ta igen en hel del emellan krascherna. Annars var det väl i Norrahammar som det släppte lite för mig, det var ju första gången jag var med i toppen och sedan bara det rullade på liksom. Tyvärr bröt ju min värste konkurrent i Njurunda (Martin Larsson) och det var lite tråkigt för kampens skull.

110924 e-sm fjugesta 0229 P-Hoegberg

"Årets Rookie", Suzukiföraren Pontus Högberg...

På den efterföljande banketten delades det givetvis ut priser till ovanstående förare, men även "Årets rookie" hade röstats fram och det blev ingen mindre än Pontus Högberg, Suzuki. Högberg är en frisk fläkt ute i skogen och påslagen ekar gott mellan träden! Tidigare på dagen intervjuade jag Högberg efter att ha blivit trea för dagen och även tagit hem bronset i JSM2-klassen 2011.

- Jo, det har varit en bra säsong även om det strulat en del och jag har kört sönder mycket saker. Jag får vara nöjd med min fjärdeplacering totalt i klassen för det är ju mitt första år, men man får ta det som det kommer och försöka göra det bättre nästa år. Jag hade ingen speciell målsättning innan säsongen utan ville bara lära mig allting runt omkring som tidskontroller och sånt, det är bara en bonus att det har gått så bra som det gjort. Njurundas gräsprov passade mig väldigt bra och då fick jag lite självförtroende. När det gäller idag så körde jag tyvärr sönder hela fästet till frambromsen redan på sträcka 2. Det var skitigt och en grym backe som jag hade flyt i varje varv utom ett av varven, men det har gått bra idag.

110924 e-sm fjugesta 0149 R-Kvarnstroem

Robert Kvarnström

Att notera är att Robert Kvarnström kom till start i JSM1 på sin Sherco, men fick utgå efter skada tidigt i tävlingen.

110924 e-sm fjugesta 0145 C-Sjoeoe

Calle Sjöö

I SM1 gjorde Calle Sjöö, Honda, gjorde ytterligare ett inhopp och slutade på 8:e plats för dagen efter en del strul. Henrik Lindholm, Honda, såg mycket bekväm ut i sin åkning och placerade sig tvåa. Sebastian Adielsson, Honda, placerade sig på femte plats och landade på en härlig fjärdeplats i SM-serien totalt vilket han måste vara väldigt nöjd. Olle Löthman gjorde en fin tävling och tog hem tredjeplatsen för dagen i SM2-klassen.

Niklas Gustavsson kom aldrig till start på grund av sin ömmande knä liksom Martin Larsson fortfarande dras med sin handskada och heller inte kunde medverka. Även Johan Carlsson lyste med sin frånvaro då han legat sjuk inför tävlingen och kände att han inte kunde göra sig rättvis.

Sanna Bergman, KTM, var enda startande i Ladies Cup för dagen vilken hon självklart vann samt även totalt i serien. Jessica Jönsson tog hem Dam-SM. Christer Jansson, Husqvarna, tog hem segern i VRM samt även totalt i serien.

Komplett resultatlista finns att läsa på www.endurosm.se.

{yoogallery src=[/images/stories/2011/September/26/endurosm/] width=[220]}