Nu i helgen, på lördag och söndag är det dags för årets enda tvådagars SM i Enduro. Tävlingen körs i Njurunda och utgör deltävling 3 och 4 i mästerskapet.

 

Njurunda brukar bjuda på tuffa tävlingar och framförallt transporten över berget minns många förare med fasa. Till detta år kommer man att köra andra vägen och då blir den troligen lite lättare.

Förarna bjuds även på ett helt nytt gräsprov och enduroprov mot tidigare år. Crossprovet på nolbybanan är ungefär som vanligt men med förändringen att extrem delen är borttagen och utgör ett eget prov i år.

 

Längden på proven är ungefär enligt nedan:

SP1 Gräsprov ca 3,5min

SP2 Extremprov ca 2,5min

SP3 Endurprov ca 8min

SP4 Crossprov ca 6,5min

 

Totala banvarvet mäter ca 25km och går till största delen i terräng. Totala tiden inklusive service på varvet ligger på ca 80 minuter och SM/JSM kör 4,5 varv vilket ger en total tävlingstid på dryga sex timmar per dag.

I år blir det även ett nytt moment i tävlingen i och med dom nya däckreglerna. I slutet av dag 1 får alla 15 minuters service där motorcykeln skall göras klart inför dag 2. Vill man åka på nya däck dag två måste föraren själv kränga sina däck under denna tid, dvs det är inte tillåtet att byta hela hjulet. Efter denna service ställs motorcyklarna in i Parc Fermé där dom blir stående tills det är dags för start dag 2.

Som vanligt bjuds det på liveresultat  via www.endurosm.se och där kommer även webradio att sändas.