Som pricken över en redan fantastisk säsong säkrade Husqvarnas fabriksförare Graham Jarvis med konststycket att framgångsrikt försvara sin titel i Roof of Africa med en avgörande seger i den 48: e upplagan av Sydafrikas prestigefyllda årliga extremenduro-tävling.

Efter att han vunnit Erzberg, Romaniacs, Battle of the Vikings, GetzenRodeo och Ukupacha under 2016, klev Jarvis in i årets Roof of Africa med siktet inställt på seger. Efter en väl beräknad plan körde han till sig 17e plats i ”Round the houses” kvalkörning, innan han drog vidare för att sätta den snabbaste tid på sista specialsträckan under första tävlingsdagen.

Med förmodligen två av säsongens längsta tävlingsdagar framför sig, visste den brittiska extremenduro-stjärnan exakt vad han behövde göra för att kämpa för sin fjärde seger i Sydafrika. Första steget i hans attack skedde under dag två, då Jarvis korsade mållinjen som tvåa med sin TE 300, bakom KTM-föraren Alfredo Gomez.

Den tredje och sista tävlingsdagen bjöd på en hel del nagelbitande action i bergen runt Lesotho, som var avgörande för utgången av tävlingen. Efter att ha kört merparten av dag tre tillsammans Gomez, försökte Jarvis att spara så mycket energi som möjligt för att gå till attack senare, i racets slutskede.

Efter att han avslutade tredje och sista dagen med en racetid som var mindre än 20 sekunder efter den totala tiden för Gomez drog Jarvis full nytta av den 10 minuters lucka han skapat sig mot sin KTM-rival under specialprovet för att säkra segern i 2016 års Roof of Africa.

Graham Jarvis: "Att avsluta säsongen med ännu en vinst känns fantastiskt. Årets Roof of Africa var annorlunda än något annat år jag har tävlat i racet. Det var enormt svårt att få en lucka på någon så det slutade med att jag körde större delen av racet tillsammans med Gomez. Jag antar att det var en bra sak för oss båda, då vi hjälpte varandra i vår navigering. Jag visste att jag inte kunde få en lucka på Alfredo så jag förberedde mig för en spurt mot slutet, och såg till att jag hade energin i slutet för att satsa på det. Vi hade en fin inställning under hela helgen och min Husqvarna fungerade bra trots värmen. Terrängen är alltid lös under ”Roof of Africa” och saknar grepp, så det är alltid en svår tävling att vinna. Det har varit en fantastisk säsong för mig och jag kan inte tacka Rockstar Energy Husqvarna tillräckligt för deras stöd. "

 

Resultat – 2016 års Roof of Africa

1. Graham Jarvis (Husqvarna) 16:14:40

2. Alfredo Gomez (KTM) 16:14:49

3. Scott Bouverie (KTM) 16:21:56

4. Travis Teasdale (KTM) 16:23:55

5. Blake Gutzeit (Yamaha) 16:28:01

6. Brett Swanepole (Yamaha) 16:53:25