Husqvarna-föraren Graham Jarvis laddar för att försvara kungakronan i ErzbergRodeo. Den extrema endurotävlingen firar 20 år den 1 juni, då Jarvis återvänder till Österrikes gigantiska bergtäkt för att ge sitt allt. Här berättar han mer. Dessutom kan du kolla in en film från ett av hans träningspass...

 

Graham, för det första, hur känns det att bege dig till Erzbergrodeo som titelförsvarare?

Graham Jarvis: "Jag ser verkligen fram emot Erzbergrodeo i år. Tävlingen är massiv - det är min viktigaste tävling under året - att åka dit med #1 på Husqvarnan är mycket viktigt för mig"

Hur försöker du förbereda dig för ett lopp som Red Bull Hare Scramble, som är ansett att vara det tuffaste en-dagars enduroracet i världen?

Graham Jarvis : " Det är svårt. Erzberg är utanför skalan - det är enormt. Det finns ingen motsvarighet i resten av världen som precis som det. Det är nästan omöjligt att hitta sektioner som Carls Diner eller Dynamite på andra platser. Hemma har jag några svåra sektioner jag gillar att köra, men främst försöker jag att hålla mig till min normala rutin av körning, cykling och styrketräning och bara öka intensiteten i allt jag gör."

Hur skulle du sammanfatta din enduro-säsong så här långt?

Graham Jarvis : " Det har varit bra. Självklart var det en höjdpunkt att vinna Hells Gate med 22 minuter. Jag njöt verkligen av racet och kände mig väldigt stark där. Det var bra att ta min fjärde Hells Gate-seger. Årets ”The Tough One” var bara inte för mig. Jag visste att den nya arenan inte skulle passa mig men jag gjorde mitt bästa. Jag kom från långt bak i ledet och körde upp mig till tredjeplatsen, men jag klarade inte att bibehålla den positionen till målet och slutade fyra. Det var en besvikelse att missa ett pallresultat men totalt kände jag att jag körde bra."

Under årens lopp har Erzberg erbjudit allt från snö till intensiv hetta. Hur förbereder du dig för vädret där?

Graham Jarvis : "Det är praktiskt taget omöjligt att förutsäga hur vädret kommer att vara vid Erzberg . Förra året var galet - allt från snö, is, vind och regn . Ett år var det så varmt att det var mycket svårt att andas. När det är varmt så du måste se till att du har druckit tillräckligt och har med dig mycket vätska att dricka. Jag föredrar när det regnar - det är mindre ansträngande än i värmen".

Hur känns det att ställa upp på startlinjen i Red Bull Hare Scramble tillsammans med 499 andra motorcyklister?

Graham Jarvis : " Att vänta på att tävlingen ska börja är det mest nervpåfrestande ögonblicket under hela racet. Precis innan det viftas med startflaggan är det absolut tyst. Spänningen på botten av stenbrottet är overklig. Ditt hjärta bultar och allt du kan tänka på är alla de svårigheter som finns där framför. När det viftas med startflaggan bryter hela helvetet lös och loppet är igång." 

Har du någon favoritsektion i Red Bull Hare Scramble?

Graham Jarvis: " Jag har egentligen inget favoritsektion, det är mer den sektion jag hatar minst. Jag älskar klättringarna uppför backarna i början av racet, det betyder oftast en massa skoj. De är också lite galet med förare överallt försöker hitta ett spår uppöver. Jag tror Carl’s Diner är mitt bästa avsnitt. Jag kan kapa en hel del tid där. Det är väldigt tekniskt och du måste vara noggrann i ditt spårval. Jag gillar det också eftersom jag vet att racet nästan är över!"

Med några av världens främsta förare på startlinjen, är det någon särskild som du håller ett extra vakande öga på?

Graham Jarvis: "Det finns omkring tio förare som kommer att kämpa för ett toppfem-resultat och åtminstone fem av dem kan vinna. Sannolikt kommer tidigare vinnare som Jonny Walker och David Knight att vara starka, samtidigt som Andreas Lettenbichler har mycket erfarenhet kring racet. Min teamkamrat Alfredo Gomez kommer också vara bra. Han är bra när det blir tufft och slutade på pallen under 2013. Men jag fokuserar på mitt eget race och vad jag kan göra. För att vinna Erzberg måste du först vinna över berget."

Till sist, vad skulle det innebära att vinna den 20:e upplagan av Red Bull Hare Scramble vid Erzberg?

Graham Jarvis: " Varje seger på Erzberg är enorm men att vinna den 20:e upplagan av evenemanget skulle vara riktigt speciellt. Jag känner mig förberedd och jag har de verktyg jag behöver för att göra det. Jag kommer att ge det mitt bästa för att vinna igen."

HÄR KAN DU SE EN FILM DÄR GRAHAM JARVIS FÖRBEREDER SIG…