Under lördagen kördes den 30:e upplagan av endurotävlingen Gotland Grand National, även känd som GGN. Den franske Husqvarna-föraren Pela Renet tog ledningen i stort sett från start och säkrade sin tredje raka seger med en marginal på närmare sex minuter till andreplacerade Jonas Karlsson (KTM). Det var Pelas tredje raka seger i tävlingen. Tredjeplatsen gick till en annan fransman, Sherco-föraren Jeremey Tarroux.

I årets Gotland Grand National, som firade sitt 30-årsjubileum, var Pela Renet överlägset snabbast av de 2654 förarna i startlistan (varav 2446 stycken tog sig i mål) och säkrade därmed sin tredje raka seger i tävlingen, som han deltagit i lika många gånger.

 

För några veckor sedan lanserades den nya generationens Husqvarna (LÄS PROVKÖRNINGARNA HÄR PÅ FASTBIKES.SE), och under GGN var det tävlingsdebut, en debut som knappast kunde varit mer lyckad.

Pela kom i väg som en av de fem främsta – och under det första varvet jobbade sig fransmannen upp till täten, en placering som han sedan höll hela vägen in i mål.

pela.renet gotland_1080

 

Norske Even Heibye bröt på tredje varvet efter att ha legat på andra plats. Istället tog Yamaha-föraren och åttfaldige GGN-mästaren Mats Nilsson över andraplatsen med KTM-föraren Jonas Karlsson hack i häl.

Under femte varvet fick Mats Nilsson se sig passerad av Jonas Karlsson, som då endast gjort ett tankstopp medan mats genomfört två passager genom tankslingan. Pela låg fortfarande i till synes ohotad ledning. Efter att Jonas gjort sitt andra tankstopp halkade han åter ner till tredjeplatsen efter Mats Nilsson. En placering som ha behöll nästan hela vägen in i mål...

pela.renet gotland_2013_1080_2

 

Pela kände sig mycket bekväm trots det hala och leriga förhållanden, och under tävlingens gång utökade Husqvarna-föraren stadigt sin fördel över den jagande klungan. Han hade en två minuters ledning efter sitt första bränslestopp på varv tre, och därefter fortsatte Renet oavbrutet att öka marginalen. Pela avslutade med ett sista varv på 30 minuter och 56 sekunder, och passerade mållinjen närmare sex minuter före närmaste rivalen. Glad rullade han över mållinjen med båda händerna i skyn, för att sedan göra ett avslutande fullgas-firande till varvtalsstoppet...

Pela Renet (Husqvarna): " Det känns otroligt att ta min tredje raka Gotland Grand National-seger i vad som är min första tävling med Husqvarna . Vi jobbade hårt under veckan för att förbereda oss för det här loppet och jag kände mig väldigt säker på vad jag kunde göra på den nya cykeln. Jag inledde inom topp fem och tog ledningen strax efteråt. Jag var glad över att leda tävlingen och kände mig väldigt bekväm. Jag körde i en rytm och tempo jag var nöjd med och vid första bränslekontrollen hade jag två minuters ledning. Efter körde jag säkert och vann tävlingen. Vinsten här i Sverige är det perfekta sättet att inleda den nya Husqvarna-eran."

KTM-föraren Jonas Karlsson kom tvåa efter att ha legat cirka 500-600 meter efter Mats Nilsson under större delen av sista varvet. Cirka 1 kilometer från mål, ute på Allhage myr, skar motorn hos Mats Nilssons Yamaha, varpå Mats puttade maskinen in i mål.

Jonas Karlsson (KTM): "Det känns jätteskönt. Jag hade accepterat att komma på tredjeplatsen, då jag såg Mats gå dragandes med sin cykel. Det har varit svårt och jättehalt i spåret. Det var som en hinna av lera på kalkstenen som gjorde att det blev väldigt halt. En andraplats i GGN är jättestort."

Mats Nilsson (Yamaha): "Växellådan gick sönder på tredje varvet och därefter fick jag köra på fjärde växeln. Sedan skar Motorn skar cirka 1 kilometer från mål. Det är bara till och gilla läget."

Gotlänningen Mats Åkerblom lyckades bli den främste gotlänningen genom tiderna i tävlingen med sin sjätteplats.

Juha Salminen (Husqvarna): " Min start var dålig och med så många tävlande fick jag jobba hårt för att avancera. Jag tillbringade alltför långa stunder med att passera andra förare och när jag kom innanför topp-tio var täten alltför långt framför mig. När jag kommit halvvägs höll jag fast i ett tempo jag var bekväm med och slutade tävlinge på åttonde plats. Totalt sett är jag nöjd med det och mycket nöjd med hur den nya Husqvarna presterar."

Topp-fem-resultat - Gotland Grand National 2013

1. Pela Renet ( Husqvarna ) 7 varv , 3:21:18
2. Jonas Karlsson ( KTM ) 7 varv , 3:27.03
3. Jeremey Tarroux ( Sherco ) 7 varv , 3:31.22
4. Andreas Hultman ( Honda ) 7 varv 3:31.39
5 . Mats Nilsson (Yamaha ) 7 varv , 3:33.14