Den polske KTM-föraren Taddy Blazusiak lyckades köra sig sin femte raka seger i Erzberg Rodeo, vilket gör honom till den mest framgångsrika föraren i den extrema endurotävlingens historia.

 

Årets race lär ha varit den tuffaste upplagan någonsin, och efter att Taddy tog starten fick han snart se sig omkörd av den engelske KTM-föraren Jonny Walker. Då förarna dök upp vid starten för de svåraste, mest extrema delarna av banan hade Taddy åter tagit över ledningen.   Banan som redan i torra förhållanden var extrem blev ännu mer svårbemästrad till följd av det ihärdiga regnandet. När förarna påbörjade den ökända och fruktade sektionen ”Carls Diner” fick Taddy kämpa för att hålla uppe tempot, vilket resulterade i flera små men kostsamma misstag.

taddy.blazusiak_Erzberg_11

Vid slutet av sektionen valde Taddy ett dåligt spår och körde fast, varpå Graham Jarvis tog över ledningen. Men strax därefter fann Taddy att han var den förste föraren att passera nästa tidskontroll. Taddy passerade resterande kontrollpunkter och anlände till målet efter Jarvis. Trots detta var Taddy den första föraren i mål som hade passerat samtliga 20 kontrollpunkter. I och med det körde han hem sin femte raka seger av racet.

 

Taddy: "Det har varit ett tufft lopp men att vinna fem race på raken är helt fantastiskt. Från början kände jag mig bra, men vädret var hemskt. Jag tog en tidig ledning innan de kom förbi på en av de första klättringarna, men när vi kom till det första tuffa avsnittet i skogen kom jag tillbaka upp i ledningen och drev på hårt för att få en lucka till de där bakom. Jag hade inte några problem på någon av de kommande hårda sektionerna och hade ungefär en två eller tre minuter ledning då jag kom fram till det tuffaste bergsavsnittet som kallas Carls Diner. Jag var den första killen som körde där och lyckades inte finna några bra linjer. Jag tog mig genom det första avsnittet men sedan körde jag stopp och jag förlorade tid. Sedan kom Graham som hittade en riktigt bra linje genom att hålla sig högt upp på klipporna och passera förbi mig eftersom jag satt fast på botten av de stora stenarna. Mina spårval var fruktansvärda och han kom förbi mig. Jag visste då att det skulle bli tufft att köra om honom, men jag pressade hårt till nästa kontrollpunkt. Jag kunde se att det inte fanns några däckspår vid nästa kontrollpunkt, och sedan fick jag nyheten att han hade missat den. Det var verkligen svårt att nå fram till denna kontrollpunkt men efter att jag kom dit ville jag bara avsluta loppet utan misstag. Alla som försöker vinna denna tävling vet att du måste vara snabb genom detta tuffa avsnitt, men att du också måste köra till alla kontrollpunkter. Graham körde riktigt bra, men att nå till den avslutande kontrollpunkten sög mycket kraft ur mig. Det är fantastiskt att ha fem segrar här, och jag måste sända ett stort tack till alla som hjälpte mig och till alla mina sponsorer. Nu ska jag spendera min tid att göra mig redo för Endurocross i staterna där det första racet körs i samband med X Games. "

 

Resultat - Erzberg Rodeo 2011

1. Taddy Blazusiak (POL / KTM)

2. Dougie Lampkin (GBR / Gas Gas)

3. Jonny Walker (GBR / KTM)

4. Ben Hemingway (GBR / KTM)

5. Xavi Galindo (ESP / Husaberg)

6. Dan Hemingway (GBR / KTM)

7. Taichi Tanaka (JPN / KTM)

8. Cyril Despres (OCH / KTM)

9. Piero Sembenini (ITA / Gas Gas)

10. Chris Birch (NZL / KTM)