Frankrike vann den åtråvärda pokalen före Italien och Finland i årets lag-VM i Enduro. Tävlingen har avgjorts under sex dagar i Portugal med tävlingsort Figueira Da Foz vid Atlantkusten. Finalen som avgjordes med en kortare transportsträcka över 9 mil samt ett crossheat i respektive klasser på VM-banan Águeda. Sverige hade en man kort i laget så inget fick hända med övriga lagmedlemmar. Men oturen grinade oss i ansiktet när Niklas Gustavsson fick utgå på morgonen med motorhaveri.

Det har varit lite upp och ner för det Svenska seniorlaget under veckan. Laget bestod av Joakim Ljunggren, Anders Eriksson, Björne Carlsson, Karl Svensson, Niklas Gustafsson och Calle Sjöö. På dom två första dagarna bestod proven av mycket sand. Laget körde då bra på det underlag, speciellt Calle Sjöö och VM-trean Joakim Ljunggren.

2009-10-16-niklas

Efter första dagen låg man på 6:e plats, steg sedan under dag två till 4:e. På dag 3 och 4 blev det hårdbanor som inte bör gynna oss Svenskar. Men efter dag 4 låg laget på en 4:e plats trots att VM-rutinerade Björn Carlsson fick utgå med skadad underarm. Ny bana under dag 5 som passade oss Svanskar bättre men tyvärr fick Anders Eriksson motorproblem och drog på sig tidsprickar. Låg då på en 6:e plats inför finaldagens och möjlighet till avancemang.

thumb_anders

Dag 6 började med en kortade transport till VM-crossbana vid Águeda. Här körde förarna crossheat klassvis. Men en förare kom inte fram till provet. Oturen var återigen frame, Niklas Gustafsson motor rasade ihop och han fick utgå. Därför var det ingen nytta med att Calle Sjöö och Joakim Ljunggren presterade bra resultat vid deras crossheat. Svanska laget fick tillslut den blygsamma placeringen 12,

thumb_2009-10-16-kalle

Juniortrophy med 6:e plats för Svenskarna

Juniorlaget bestående av Martin Sundin, Jonas Karlsson, Fredrik Berg och Anton Nordh har varit mycket jämna trots att man förlorade lagets snabbaste förare Jonas Karlsson dag 4. Efter säker körning på dagens crossprov säkrade dom sin femte plats.

Svenska damframgångar

I Woman Cup var det Frankrike i ledning hela vecka med dom Svenska tjejerna Vanja Kollmann, Jessica Jönsson och Sandra Adriansson skuggande efter. Trots en strong insatts av Sandra Adriansson som gick förbi frankrikes bäste förare Ludivine Puy på första varvet räckte det in till guldet.

Juniorlag på 3:e plats i klubblagstävlingen

En mycket stark insatt gjorde Östra distriktes klubblag bestående av förarna Emil Gustavsson, Henrik Lindholm och John Nyström. Av 91 lag stora klassen tog ynglingarna en mycket meriternade 3:e plats.

Nästa år Six Days körs i Mexico och är den 85:e i ordningen sedan 1913