Tidigt i morse gick starten på den första tävlingsdagen i Red Bull Romaniacs, efter lördagens spektakulära prolog. Dagen bjöd  på en hel del sol, svett, tårar, glada skratt och ett och annat dopp med motorcykel i stadens flod. Thomas Berglund råkade ut för megastrul och tappade bort sin hjälm. Glädjande nog placerade sig de två svenska teamen på sjätte respektive sjunde plats i hobby-klassen. Läs mer och se bilder från dagens utmaning i Transylvanien, som sägs vara vampyrernas näste.

Thomas Berglund startade som enda svensk i Pro-klassen, som för övrigt först vanns av spanjoren Xavier Galindo som kör en KTM. Efter en tid med allmän förvirring stod det dock klart att den rätta vinnaren var Nya Zeeländaren Chris Birch som på ett magnifikt vis manövrerade sin KTM. TVåa blev Cyril Despres, som är trefaldig totalvinnare av tävlingen, även han med en KTM. På tredje plats kom Andreas Lettenbichler som säkert manövrerade sin BMW G450X. Det är första gången Andreas "Letti" Lettenbichler deltar i tävlingen, och du kan gissa om han var glad när jag tog mig ett litet snack med honom efter målgång.

rb_DSC_0030


Efter en tuff inledning i en sjukt brant sektion uppför tog Thomas Berglund av sig sin hjälm för att pusta ut en liten stund innan färden skulle fortsätta. Dessvärre störtade hjälmen utför bergsluttningen och försvann för att aldrig hittas av Thomas igen, trots en del letande. Thomas har dock lite tur i oturen då han kunde låna en hjälm från en annan förare som en stund tidigare brutit handen....rb_DSC_0217

Resten av dagen bestod av en massa klättrande, navigerande och en hel del balanskonster. Sent omsider tog Thomas sig i  mål, men i nuläget är det oklart hur, om och i vilken klass kommer att starta i under morgondagen.

rb_DSC_0048

Efter att ha kämpat hela dagen avslutades körningen med ett antal spektakulära och krävande specialkonstruerade hinder inne i centrala Sibiu. Bland annat var förarna tvungna att passera floden på en hängbro som var konstruerad så att den vippade åt sidan om man inte körde i mitten...

rb_DSC_0407

De två svenska förarna i Hobby-klassen dök upp i stort sett samtidigt vid mål-hängbron och efter att jag försökt ge dom några tips satte Lars Nyberg ribban genom att gasa järnet, köra av bron och fortsätta körningen i floden...

rb_DSC_0451

Även Mats Igelström satsade allt på ett bräde och med hjälp av sin fantastiska balans tog hans sig snabbt och torrskodd över till andra sidan där han belönades med dagens sjätte snabbaste tid i hobbyklassen, och varsin svalkande Red Bull.

rb_DSC_0473

Kort därefter var det Robert Grindbergs tur. Han tog det säkra före det osäkra och i ett lite lugnare tempo och med lite stöd från sin teamkamrat, Vanja Kollman, körde han över bron lugnt och snyggt för att omedelbart vingla tillbaka över bron till fots för att ge Vanja en hjälpande hand. Även Vanja körde snyggt och säkert och tillsammans kunde de glädjas åt en härlig sjunde snabbaste tid i Hobby-klassen.

Nu laddar förarna med en stuns vila innan det är dags att åter igen bege sig ut i Transylvaniens spännande natur tidigt under måndagsmorgonen.

Under måndagen flyttar tävlingen till Petrosani, där övernattningen kommer ske natten till tisdagen. Därefter flyttar tävlingen åter till Sibiu.


Klicka för större bild

{morfeo 68}