Nej, Fastbikes.se har inte konverterat och blivit en löpar-tidning. Men under söndagen ägde Wings For Life World Run rum vid Kalmar i Sverige och på mängder av platser runt om i världen, där alla sprang för alla de som inte kan, inklusive alla motorcyklister som skadat ryggmärgen i någon olycka. Fastbikes.se deltog med ett tvåmanna-team, och på plats var även flera löpare från KTM Scandinavia. Även andra välkända personer deltog i tävlingen, såsom Mustafa ”Musse” Mohamed, Marcus Hellner, Marc Coma, Cyril Despres, Ronnie Renner, Robbie Maddison och Mat Rebeaud. Totalt samlades cirka 30 miljoner kronor in till ryggmärgsforskningen under dagen… 

Två av Sveriges mest vältränade män, maratonlöparen Mustafa ”Musse” Mohamed och längdskidåkaren Marcus Hellner, tog täten genom Kalmar och över Ölandsbron när Wings for Life World Run skulle avgöras på söndagen. Strax där bakom jagade Fastbikes.se:s tvåmanna-team bestående av Johan Ahlberg och Andreas Lundbom.

Både den manliga och kvinnliga svenska segraren sprang sedan en dryg en maraton innan den jagande mållinjen hann ifatt. Den globala vinnaren hann 78,6 kilometer.

-När jag fick nys om tävlingen var det självklart att jag skulle ställa upp. Vad kan vara bättre än en tävling där alla pengar går till att påskynda processen med att finna ett ”botemedel” för ryggmärgsskador. Efter att själv skadat ryggen allvarligt i samband med en motorcykelolycka vet jag hur skör tråden kan vara mellan att kunna gå eller inte, och jag är oerhört tacksam för att jag kan röra på mina ben idag, säger Johan Ahlberg.

 8903eb81f93379b2 org

35 397 löpare från 162 nationer sprang på 34 platser i 32 länder, fördelat över 13 tidszoner och 6 kontinenter. Från soluppgång till solnedgång, från den indiska lunch-hettan till den kanadensiska morgonkylan sprang världens elitidrottare, kändisar och många andra tappra själar som tillsammans sprang 530928 kilometer.

62 deltagare gav sig ut på sträckorna i rullstolstävlingar i Österrike, Brasilien, USA och Storbritannien. De visade en otrolig prestation och fantastiskt engagemang. Nästa år är förhoppningen att det även ska finnas en rullstollsklass i Sverige. 

Bakom initiativet står välgörenhetsorganisationen Wings for Life som samlar in pengar till forskning kring ryggmärgsskador. 100 procent av startavgifterna och sponsorintäkter knutna till loppet kommer att finansiera lovande forskningsprojekt med målsättningen att skynda på jakten på ett botemedel mot ryggmärgsskador och förlamning.

95d6db32d65bf190 org

Bansträckning i det svenska loppet gick från Kalmar över till Öland och löparna skulle springa tills de blev ikappkörda av den rörliga mållinjen. Mållinjen, en specialutrustad bil, lämnade startlinjen 30 minuter efter löparna och under den inledande timmen höll den rullande mållinjen hastigheten 15 km/timmen, för att sen öka hastigheten varje timme enligt ett förutbestämt schema.

 

Johan Ahlberg från Fastbikes.se sprang 30,58 kilometer vilket gav en 87:e plats i Sverige och 1347 i världen, medan teamkollegan Andreas Lundbom imponerade med 27,17 kilometer och en 144:e placering i Sverige och 2284 i världen.

Skärmavbild 2014-05-05_kl._13.08.29

Vi kan även nämna att spanske KTM-föraren och flerfaldige Dakar-segraren Marc Coma imponerade med en 43,64 kilometer, medan rivalen Cyril Despres sprang 29,04 km och spanske enduroföraren Ivan Cervantes hann med 24,98 kilometer. FMX-förarna Robbie Maddison mäktade endast med att komma 1,43 kilometer, medan Ronnie Renner hann med att jogga 5,5 kilometer och Mat Rebeaud hann med 8,1 kilometer.

 

Den svenska herrklassen vanns till slut av Thomas Pechhacker som lyckades springa 50,5 kilometer innan den jagande mållinjen hann ifatt honom. Bäst i damklassen var Maria Lundgren som sprang 45,2 kilometer.

bbe7da6ae7eaa0a3 org

Direkt efter Ölandsbron drog ”Musse” upp tempot ytterligare och sprang enkelt ifrån det övriga fältet. Men vid cirka 22 kilometer och cirka 1 timme och 24 minuter valde maratonstjärnan att avsluta loppet för att inte äventyra rehabiliteringen av en tidigare skada och sitt fokus på sommarens EM-satsning.

– Det här var kul! Det är det längsta jag har sprungit på länge. Det kändes ganska bra faktiskt. Jag började lugnt och kunde öka sen precis som jag hade tänkt. Visst kunde jag känna av baksidan av låret, men det var ingen fara, kommenterade Mustafa ”Musse” Mohamed.

– Jag hade en plan att hänga med Musse över bron och det gick. Men det var tufft. Framför allt var det benen som tog slut - även om jag kände mig bra rent syreupptagningsmässigt, sade Marcus Hellner efter 19 kilometers löpning.

Ungefär samtidigt började den första omgången motionärer att hinnas ikapp på Ölandsbron. Sammantaget höll den generella svenska formen hög internationell klass. Vid två mil var fortfarande över halva startfältet kvar i loppet, samtidigt som drygt 60 procent av löparna globalt hade passerats av mållinjen. De båda sportstjärnornas frånfälle gav triatleten Johan Nordström chansen att ta över ledningen. Bara ett par kilometer bakom och i samma tempo skuggade bästa dam i klungan med de bästa herrarna: Maria Lundgren, tävlandes för Växjö IF.

32 km in i loppet vid vätskekontrollen i Mörbylånga valde även Johan Nordström att avsluta loppet trots en övertygande ledning. Bara ett par minuter senare passerade en annan triatlet, Peter Jönsson från Karlshamn, och tog över ledningen. Samtidigt behöll Maria Lundgren ett fortsatt starkt grepp om täten bland de kvinnliga deltagarna. En ledning som hon behöll hela vägen fram till målgång. Maria placerade sig därmed på åttonde plats i världen bland damerna. Bäst av alla damer i den globala sammaställningen var norskan Elise Selvikvåg Molvik som sprang 54,8 kilometer.

Vid 47 km tvingades Peter Jönsson plötsligt att ge upp. Bakomliggande Thomas Pechhacker, från Österrike men boende i Stockholm, hade krafter kvar att fortsätta. Han tog över som ny ledare samtidigt som den rullande mållinjen började knappa in bakifrån. Pechhacker lyckades hålla i ledningen de sista kilometerna och kunde stolt avsluta ett historiskt lopp om 50,5 km. Pechhacker avverkade sträckan på 3 timmar och 46 minuter och placerade sig därmed på plats 20 i världen. Den globala mästaren, Lemawork Ketema, från Etiopien, hann 78,6 kilometer. 

8226c3cfe7e4ad27 org

 

Fastbikes.se utmanar Sveriges motorcyklister

2015 års Wings For Life World Run äger rum den 3 maj. Då hoppas vi på att få se ett stort startfält med motorcyklister från såväl SMC-anslutna motorcykelklubbar (ni kan du arrangera en tävling i tävling som en utmaning mellan klubbarna) och flera löpare från motorcykelsportens alla grenar.

 

Om Wings for Life

Omkring 3 miljoner människor runt om i världen lever med ryggmärgsskador och förlamning. Varje år råkar 130 000 ut för en olycka som leder till förlamning, de allra flesta till följd av trafikolyckor. Framstegen inom forskningen är till stor del baserad på helt privata initiativ. I rollen som icke-vinstdrivande organisation förlitar sig Wings for Life helt och hållet på donationer, pengar som delas ut till forskningsprojekt. Wings for Life är uppbyggt så att 100 procent av donationerna, kommer forskningen till godo.