Efter en längre tids sökande efter nya ägare har Tyska Nürburgring sålts till Capricorn Group. Det tyska företaget, som tillverkar delar till flygindustrin och motorsporten, slog rivaliserande bud från bland annat H.I.G Capital. Nu ser vi fram mot en ljus och blomstrande framtid för det tyska himlariket för motorintresserade.  

Administratören bakom försäljningen, Nürburgring GmbH, har inte lämna ut en officiell försäljningssiffra, men enligt pressmeddelandet från Capricorn överstiger den 100 miljoner euro. I försäljningen ingår den 5,1 km FIA Grade 1-banan som bland annat används för bil- och motorcykelracing på högsta nivå. Vidare ingår den underbara 20,8 kilometer långa ”Nordslingan”, en nöjespark med museum och tillhörande byggnader.

Capricorn har meddelat att de kommer att ta över och fortsätta att driva verksamheten på Nürburgring, med sina många motortävlingar, musikevenemang, turist-och provkörningar samt hotell och semesteranläggningar. Dessutom har Capricorn angett att det kommer att satsa på att utveckla platsen till ett centrum för teknik inom motorindustrin, med flera företag redan baserade i området, som exempelvis svenska stötdämpartillverkaren Öhlins.

Capricorn öppnade en produktionsanläggning i omedelbar närhet av Nürburgring år 2002, som sedan dess kontinuerligt har expanderats. Nu siktar företaget på att stimulera den fortsatta expansionen av Nürburgring och skapa högkvalitativa arbetstillfällen i regionen genom bildandet av nätverk med universitet och högskolor och ledande företag inom fordonssektorn.

Transaktionsvolymen överstiger 100 miljoner euro, varav 25 miljoner euro är öronmärkta för investeringar i utbyggnaden av Nürburgring och dess periferi samt skapandet av en ny ”Automotive Technology Cluster”.

-Ungefär 20 månader efter det att konkursansökan lämnades in är osäkerheten för Nürburgring, motorsportfans, bilindustrin, arrangörer, medarbetare och regionen över. Nu kan vi blicka framåt med klarhet och ett riktigt perspektiv, sa Dr Schmidt, som är ansvarig för omstruktureringen.

Köparen tar över tillgångarna i Nürburgring GmbH den 1 januari 2015, vilket innebär att Nürburgring Betriebsgesellschaft mbH kommer att fortsätta att driva verksamheten under den nuvarande 2014-säsongen. Alla evenemang kommer att hållas som planerat. Tävlingskalender för i år är redan fullbokad och en hel rad andra evenemang kommer att äga rum.

I regionen finns redan en massa underbara motorcykelvägar, motorcykelmuseum och inte minst klassiska ”Nürburgring-hotellet” Blaue Ecke, som drivs av de svenska motorcykelentusiasterna Gerry Nordström och Mikael Stillman.