Elmotorcyklar blir allt mer vanliga. Under år 2009 kördes flera tävlingar med elmotorcyklar. Bland annat kördes TTXGP i samband med TT-racen på Isle of Man. TTXGP-arrangören Azhar Hussain gillar att gå nya vägar. Nu erbjuder han alla som vill möjlighet att delta och bestämma hur reglerna ska se ut för säsongen 2011.


Det är fortfarande några månader kvar till 2010 års säsong drar igång för de elektriska motorcyklarna, men TTXGP är redan igång med att vidareutveckla reglerna för att skapa en ännu bättra 2011-serie. För att uppnå detta har regelverket publicerats på webben i en öppen ”wiki”, och alla som är intresserade inbjuds att delta i utformningen av reglerna.

 

Reglerna från 2009 års tävling på Isle of Man har grundligt reviderats inför 2010 säsong, men Hussain vill att TTXGP ska vara med och driva på utvecklingen av elektriska motorcyklar. Därför vill han inte ha en massa statiska regler. Medan FIM vill behålla samma regler (som de mer eller mindre stal rakt av från TTXGP) under en längre period vill TTXGP att reglerna ska förändras i takt med utvecklingen, som går i ganska rask takt för tillfället.

 

- Reglerna är avgörande för att säkerställa innovation och konkurrens, och jag vill att TTXGP ska skapa de bestämmelser som tar hänsyn till alla parter. Tekniken utvecklas så snabbt nu att det är omöjligt för en enskild person eller en kommitté att hänga med. Resultatet är att det blir ett gap mellan vad som är möjligt och vad som är tillåtet, säger Hussain.

 

Wiki kommer att vara öppen för bidrag fram till augusti 2010. Därefter kommer TTXGP och en expertpanel att granska bidragen och sålla bort förslag som är alltför kostsamma, i strid med säkerhet eller är helt enkelt opraktiska, innan det slutliga 2011 reglerna beräknas kunna presenteras vid TTXGP/UEM-finalen på Albacete i slutet av oktober i år.