Vid motorcykelkörning under lite kyligare dagar är praktiska, värmande och sköna underkläder ett måste. Jag har testat Halvarssons underställ av ylle med Outlast och acryl.

I vanlig ordning är flerlagersprincipen den oslagbart bästa metoden, där du hellre har flera tunna klädlager istället för ett enda tjockt. Närmast kroppen bör man ha någon form av underställ, och för dig som vill behålla kroppsvärmen på en behaglig nivå är ett underställ av ylle att föredra. Bomull är däremot helt fel, eftersom det absorberar fukt som i sin tur kommer att kyla ner dig snabbt. Över detta bör du ha ett så kallat mellanplagg, och inte heller här ska du ha fuktabsorberande och kylande bomull. Ytterst bör du klä dig i ett vind- och vattentätt plagg som andas, det vill säga ventilerar ut eventuell fukt.

wintur1 press

Halvarssons Wintur

 

Ylle är i sig ett fantastiskt bra material som värmer trots att det dryper av vatten och svett. Däremot är underställ av ull allt för ofta rena rama mardrömmen att bära, såvida du inte gillar att det kliar konstant över hela kroppen vill säga. På senare tid har flera tillverkare lanserat underställ av ull som är specialbehandlat och/eller uppblandat med andra material.

Halvarssons från Malung har lyckats med det som många andra har misslyckats med, nämligen att skapa sköna underställ av ylle. I det här fallet blandat med Outlast och Acryl. Den senaste kollektionen består av tröjan Wintur, långbyxan Wolak och boxershortsen Wojpa som tillsammans skapar en perfekt fungerande och hyfsat heltäckande enhet.

wojpa1 press

Halvarssons Wojpa

 

Outlast är ett finurligt material med mikroskopiska paraffinkapslar som jämnar ut temperaturen i plagget och därmed reducerar dina svettningar. Materialet utvecklades ursprungligen av NASA. Enkelt förklarat kan man säga att Outlast anpassar temperaturen runt kroppen till en behaglig nivå, även när de yttre förutsättningarna skiftar.

Efter många års användning av allehanda modeller av underställ vet jag att detta underställ från Halvarssons är något av det bästa som marknaden har att erbjuda. Och jag har allt för många dåliga exempel på andra typer underställ som ligger och skräpar i byrån.

För det första känns det skönt mot kroppen. Det värmer skönt, och håller formen bra även efter en tids flitig användning och otaliga tvättar. Det har inga sömmar eller andra detaljer som skaver, något som givetvis gläder mig då det nalkas flera timmars hårdkörning iklädd knäskydd och andra kroppsskydd. Slutligen börjar det inte lukta illa, inte ens då man varit ute på en flera dagars tur och slarvat med ombytet...

Jag har testat det i olika former av fysisk aktivitet såsom "vanlig motorcykelkörning", endurokörning, cykling och snöskoterkörning, och vid alla dessa aktiviteter fungerade det långt över förväntan.

Underställströjan Wintur och långbyxorna Wolak finns i storlekarna XS-3XL och kostar 499 vardera. Kortbyxorna Wojpa finns även de i storlekarna XS-XL och kostar 279 kronor. Jag kan även tillägga att Halvarssons även har strumporna Whistler av Ull/Acryl/Coolmax i storlekarna 36-40/41-45 som kostar 149 kronor per paret, och den lite kortare modellen Wembley som finns i storlekarna 36-40/41-45 och kostar 129 kronor per par. Jag har inte testat vare sig Whistler eller Wembley, och kan således inte uttala mig om hur dessa är.

Mer inormation: www.jofama.se

wolak1 press

 

Halvarssons Wolak