Shoei V-Moto, crosshjälm

Shoei V-Moto


Från början hade japanska Shoei bara en hjälm för oss som gillar att köra på lösa underlag. Nu har de två varianter, toppmodellen VFX DT och den något enklare V-Moto som vi testat.

 

Jag körde tidigare med föregångaren VFR-X (i mattsvart med kromad skärm och hakskydd) men till årets säsong bytte jag till nya V-Moto. Redan vid den första provningen kunde jag konstatera att passformen var oförändrat bra och att hjälmen i stort var sig lik.

Skärmen har dock fått en ny design. Den har på en gång blivit betydligt mindre och dessutom mjukare, i höga farter (på landsväg) böjer den sig faktiskt i fartvinden. Det mjukare materialet ger förmodligen mjukare islag och minskad risk för nackskador i samband med en eventuell vurpa. Skruvarna som håller skärmen måste dras åt rejält hårt, kanske rentav med verktyg, för att inte tappa fästet och snurra ur gängorna i tid och otid. Det här är egentligen inget stort problem men lite störande är det allt.

Den helt urtagbara och tvättbara inredningen är av två olika material och ska garantera optimal stötupptagning. Den känns påkostad och ger en ombonad känsla, samtidigt är den luftig och välventilerad. Grymt skönt när svetten pärlar sig i pannan…
Förutom skärmen har även hakskyddet fått en ny form, de här båda delarna ska nu vara mer aerodynamiska än tidigare och ska samtidigt ha blivit lättare att rengöra.

Skalet är av ”AIM plus multifiber”, det vill säga glasfiber med inslag av organisk fiber (kolfiber). Min hjälm som är i storlek medium ska enligt klisterlappen väga exakt 1200 gram och känns som sig bör riktigt lätt. Hakbandet knäpps alltjämt med dubbla D-ringar. De nackdelar jag upplever med V-Moto är gemensamma för hjälmtypen, som jag väljer att kalla crosshjälm även om den lämpar sig för en hel del annat också. Några specifika brister, frånsett att skärmens skruvar måste dras åt hårt, har jag inte upplevt. Toppbetyg med andra ord! Samtidigt vill jag understryka att crosshjälmar inte har lika mycket funktioner som till exempel integralhjälmar. Därmed är det lättare att lyckas, eller möjligtvis svårare att misslyckas…

Storlekar: XS-XL
Färger: Vit eller med dekor
Pris: 3 290 kronor (4490 med dekor)
Importör: www.duells.se
Smile Bra passform och ventilation. Lätt. Snygg. Prisvärd utan dekor.
Betyg: 5 av 5