Alpinestars Tech 10, stövel
Kung av sand!


Det här är kungen av crosstövlar! På importörens sajt finns en mycket omfattande information om alla beståndsdelar, vad de är gjorda av och hur de fungerar. Mumma för kalenderbitare… Här kommer en komprimerad version och hårda fakta från verkliga livet!

Den mjukt avrundade sulan, som påminner litegrann om dito på mina snowboardskor från Burton, var det första som fångade mitt intresse. Nu vet jag att den gör stöveln mer flexibel. Det är till exempel inga problem att gå i Tech 10. Under en semestertur i Norge vandrade jag i timmar upp till Preikestolen, en klippa som sluttar 602 meter lodrätt ner i Lysefjorden.

Det kan tyckas irrelevant men det säger trots allt en del om stöveln som har en nydanande, slimmad utformning. Alpinestars har jobbat hårt för att minimera vikten och att göra Tech 10 så flexibel som möjligt. Den övergripande målsättningen med detta har varit ge bästa grepp och kontakt med motorcykeln. Inte helt oväsentligt...

Ventilationen är inte på topp
, detta trots lösa, perforerade innerskor och sulor samt de särskilda strumpor som levereras med stöveln (billiga Everest-skidstrumpor fungerar betydligt bättre). Tjockleken på stöveln är en av anledningarna till att fukten stannar kvar. Det finns dock en mer ventilerad variant för enbart crossbruk, den har synliga perforeringar ovanpå framtill. Av allt att döma verkar den vita varianten finnas i detta utförande medan den svarta är mer anpassad för enduro och saknar perforeringarna. 

När tåbiran bitit sig fast är det bara att tvätta innersko och sula så de blir fräscha igen. De torkar dessutom fort. Mycket bra!
Mycket energi har lagts på säkerhet och det känns. Stöveln erbjuder en ombonad känsla och mycket bra passform samtidigt som den känns mycket stabil och vridstyv. Dock utan att det inkräktar på rörelsefriheten.

Jag har fått en 170-kiloshoj rakt över foten (mot asfalt) utan några som hels bestående men. Att det stannade vid ett litet blåmärke tackar jag den seriösa konstruktionen för. Torsionsstavarna i innerskon och plastskydden för tå, fot, häl, anklar samt smalben är exempel på delar jag uppskattar extra mycket så här efteråt. I stövelns botten finns förresten en sula med en ingjuten stålskena.

Jag har brukat mina Tech 10 flitigt i lite mer än ett år och de känns fräscha än. De är dock ganska långt ifrån vattentäta. Frågan är om de var det ens från början och om man drar det till sin spets… har det någonsin funnits en helt vattentät crosstövel?
På det hela taget är Tech 10 en kanonstövel. Den kostar litet mer, men för pengarna får du funktion, kvalitet och säkerhet som gör att det med all sannolikhet betalar sig i det långa loppet…

Storlekar: 7-13
Färger: Svart, vit
Pris: 4 995 kronor 
Importör: www.grahns.se
Betyg: 4 av 5

Smile Rejäl konstruktion. Smidig. Bra passform. Flexibel. Snygg. Säker.

Frown Ventilation