Helgen 16-18 april bjöd Botkyrka MK in Paris Dakar föraren Bertil Marcusson att hålla en två och en halv dagars Enduroskola för både nybörjare och tävlande. Fastbikes.se:s utsände Göran Segerlund var med och hade skoj.

 

Dag 1

Fredag eftermiddag klockan 17.00 drog instruktörerna Per och Magnus igång med hur man ställer in sina stötdämpare och reglage. Det var allt från klädsel och hur man ska sitta och stå på motorcykeln till inställning på koppling och bromsgrepp och även rätt häng på förspänning och stötdämparna. Sedan delades vi in i grupper, där efter var det Berras tur att berätta om sina Dakar-äventyr. Han är nog den enda som har kört motorcykel både till och från tävlingen.

tn_1

Per och Magnus på Kontoret

 

Dag 2

Lördag morgon var det dags för alla deltagare att gå igenom sina egna motorcyklar så att reglage och fjädring stämmer, med översyn av Berra ,Per ,Magnus och Kåre. Min hoj stod självklart rätt.

tn_2

Per och Berra ställer in stötdämpare


Sedan var det dags för uppvärmning utan motorcykel. Äntligen åkte hela gruppen ut på en slinga som gick både på crossbanan och i skogen. Vi nötte på fram till lunch med översyn av alla instruktörer. Lagom tunga efter lunch så började teknikövningarna. Det slipades på broms, acceleration, kurvtagning och körning i skogen på olika underlag.

 

tn_4

Vårruset är igång

 

Dag 3

Vid uppställningen på söndag morgon kunde vi konstatera att det saknades några deltagare som var hemma med krämpor. Dagens övningar var inriktade på att lära hantera sin motorcykel. Det var hopp på crossbanan och i skogen samt passerande av olika hinder, backar, diken och steniga partier med mera.

tn_5

Kåre instruerar om kurvteknik

 

Efter sina Dakaräventyr så har Berra startat ett upplevelseföretag där han arrangerar allt från konferenser till avancerade mc-turer till Marocko och Island. Till hösten ska han till Ryssland och reka för kommande resor. Det var tredje året som Berra hade kurs på Botkyrka MK med sina instruktörer. Han kan hålla sin kurs var som helst om det finns en klubb eller ett gäng som vill slipa på sina kunskaper eller lära sig det lilla extra när det gäller motorcykelkörning.

tn_6

Det gäller att hålla blicken rätt

 

Mer info om Berra och hans evenemang hittar man på http://www.mcraft.se/

 

Man vill alltid vara först i kurvan

Man vill alltid vara först i kurvan

 

Fin teknik

Fin teknik

 

Berra instruerar

Berra instruerar

 

Backkörning

Backkörning

 

tn_11

Det gäller att få med lite fart uppför

 

Berra förklarar för Anton hur man lättast vänder i en brant uppförsbacke

Berra förklarar för Anton hur man lättast vänder i en brant uppförsbacke

 

Det ligger spänning i luften i skogen

Det ligger spänning i luften i skogen

 

Det är fina spår på BMK

Det är fina spår på BMK

 

tn_15

Magnus håller koll

 

tn_16

Slalom i skogen...

 

tn_17

Instruktörerna överlägger