Osynlig hjälm överlägset bäst i stort hjälmtest

Hövding är visserligen en cykelhjälm, men det som gör den extra intressant är att den bärs som en halskrage och huvudet är bart så länge allt är frid och fröjd. Inuti kragen finns en hopvikt airbag som blir synlig först när man hamnar i en olycka. Airbagen är utformad som en huva som omsluter och skyddar cyklistens huvud, och utlösningsmekanismen styrs med hjälp av sensorer som registrerar den onormala rörelsen hos cyklisten vid en olycka.

Det svenska försäkringsbolaget Folksam har i dagarna publicerat resultatet av ett stort cykelhjälmstest som de utfört under våren. Folksam valde att testa de 13 vanligaste cykelhjälmarna för vuxna, med tester som är tuffare än de som krävs enligt lag. Hövding var den överlägset bästa cykelhjälmen visar testet.

- Hövding var mer än tre gånger så bra som den bästa vanliga cykelhjälmen, berättar Helena Stigson, trafikforskare på Folksam.

ro fram

Alla hjälmar utsattes för det så kallade slagprovet, som är ett av de obligatoriska tester som ingår i CE-märkning av cykelhjälmar. Slagprovet gjordes dock i en högre hastighet än vid CE-märkning, 25 km/h, istället för lagkravet på 20 km/h.

Enligt lag får accelerationen i dockans huvud uppmätas till max 250G i det så kallade slagprovet (G = måttenhet för acceleration). Folksams test visar att det är fullt möjligt att konstruera en hjälm som klarar även tuffare tester, då Hövding klarade detta test med mycket stor marginal. De traditionella cykelhjälmarna låg på omkring 200G och uppåt. Hövding fick absolut bäst testresultat, 65G.

- Vi har hela tiden vetat att Hövding har en fantastiskt effektiv stötupptagningsförmåga. Heliumgasen skyddar som en tjock luftmadrass runt huvudet, det blir en väldigt mjuk och skonsam smäll. Det känns förstås oerhört positivt att detta nu också har konstaterats av ett stort försäkringsbolag, säger Anna Haupt som är en av grundarna till företaget Hövding

Frågan är nu om tekniken även skulle kunna användas för världens motorcyklister, och hur många som skulle våga bära en sådan istället för en konventionell hjälm. Tidigare har bland annat Thermahelm och APC visat upp "vanliga" integralhjälmar med integrerade airbags, och inom kort kommer vi sannolikt få se fler marknadsanpassade airbaghjälmar på marknaden.