I flera EU och EES-länder krävs inte kontrollbesiktning av motorcyklar, bland annat Norge, Danmark, Finland och Nederländerna. Under en tid har även SMC, tillsammans med FEMA, Sveriges Riksdag och Regering och svenska EU-parlamentariker jobbat för ett undantag för motorcyklar och mopeder från besiktningskravet. Det har gett resultat. Enligt beslutet ska alla tunga motorcyklar besiktas från och med 2022, om inte landet kan bevisa att det på ett annat sätt kan främja motorcykelförarnas säkerhet.

Mopederna finns inte längre med i förslaget och huruvida lätta motorcyklar ska besiktigas eller ej ska utredas ytterligare.

Sveriges Motorcyklister, SMC, påpekar att de inte tror på några större skillnader i krav på kontrollbesiktning av motorcyklar i Sverige men kommer givetvis att följa implementeringen av direktivet i svensk lag på olika sätt. 

Ibland annat Finland har man motsatt sig besiktningstvång för motorcyklar – till följd av att få motorcykelolyckor har påvisats bero på tekniska fel.

-Under de senaste tio åren har två motorcyklister dött i Finland på grund av ett tekniskt fel, kommenterade den finske Europaparlametarikern Petri Sarvamaa, som menar att förslaget är en viktig seger för Finland.

LÄNK TILL EU-SKRIVELSEN I DESS HELHET…