Ambulanssjukvårdaren Ian Burrell från Storbritannien fick den briljanta idén om att förse motorcykelhjälmar i landet med ett informationskort om brukaren. Idén slog väl ut och har sedan spridit sig till flera länder runt om i världen: bland annat Sverige, Finland, USA, Nordirland, Portugal och Rumänien. Nu belönas Ian, som även är generalsekreterare för Storbritanniens Ambulans-Motorcykel-klubb, för sina tjänster till motorcykelsäkerhet med utmärkelsen ”Member of The British Empire (MBE) av Hennes majestät drottning Elizabeth.

Det världsomfattande samarbetet med medicinska kort i hjälmar närmar sig nu en miljon tryckta kort. Projektet har vunnit många priser i Europa och USA. Korten har dessutom hjälpt ett antal MC-förare vid olyckor genom att de kunnat identifieras och räddningspersonalen har fått kontaktuppgifter och kunskap om förarens hälsa och medicinsk historia som behandling och medicinering.

SMC:s generalsekreterare Jesper Christensen är också direktör i FIM som sprider projektet med medicinska kort globalt.

- Vi är mycket stolta över Ians bedrift inom FIM och SMC. Under 2012 fick projektet FIM:s Global Road Safety Prize. Som en extra present till Ian kommer FIM att börja erbjuda Medical Card till 108 nationella MC-organisationer under 2014, säger Jesper Christensen.

SMC har skickat Medical Card till medlemmar 2012 och 2013. Även under 2014 kommer Medical Card att skickas tillsammans med medlemskorten. SMC har beviljats bidrag ur Skyltfonden för projektet.

MER INFORMATION OM MEDICAL CARD HÄR