I januari i år påkallade den lokala borgmästaren i den franska Haut-Rhin-provinsen för ett förbud mot motorcykelkörning i "hans" område, där bland annat bergspasset "Col de la Schlucht". Förbudet var tänkt att gälla för helgerna och skulle förbjuda motorcykelkörning på de kurviga vägarna till områdets bergstoppar.

Detta medförde en hel del högljudda protester, och glädjande nog var det inte bara motorcyklister och lobbyister från motorcykelorganisationer såsom exempelvis FFMC, utan även från lokala företagare, affärsinnehavare, restaurang- och hotellägare.

Eftersom detta var ett allvarligt ingrepp i den personliga friheten att kunna röra sig fritt, en grundläggande mänsklig rättighet i Europa, kunde de lokala myndigheterna snabbt förkasta borgmästarens förslag.

Bergspasset Col de la Schlucht som slingrar sig fram över de 1139 meter höga Vogeserna i östra Frankrike är en populär sträcka för motorcyklister, och har använts flitigt som tävlingssträcka under cykeltävlingar som exempelvis Tour De France.

För att köra passet kan du ta väg D417 från Wintzenheim - nära Colmar - till Gerardmer i centrala Vogeserna (bergskedjan "Vosges") tar dig över denna del av berget.