Det svenska körkortet får ett nytt utseende i samband med att nya körkortsregler införs den 19 januari nästa år. Det nya körkortet är uppdaterat med nya förbättrade säkerhetsegenskaper som fastställts i samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium.

-Över 6 miljoner personer har ett körkort och man använder sitt kort dagligen för att legitimera sig, säger Katarina Fröberg, direktör för Körkortsavdelningen. Därför har säkerhetsaspekterna i arbetet haft högsta prioritet.

 

Körkortet ser annorlunda ut jämfört med tidigare utgåvor. Det nya kortet

• är lite tunnare och mjukare

• har ett mindre foto än tidigare som är placerat i mitten på den vänstra sidan i stället för nere i det vänstra hörnet

• har en annan rosa nyans än tidigare och inslag av gul färg

• presenterar födelsesiffrorna som i övriga Europa, det vill säga DD.MM.ÅÅÅÅ

• saknar streckkoden på baksidan.

 

De nya körkorten kommer, liksom de tidigare, att vara giltiga identitetshandlingar inom Sverige. De gäller fram tills det datum som finns angivet på kortet. Man behöver alltså inte byta ut sitt gamla körkort förrän giltighetstiden går ut, såvida det inte blir ogiltigt av någon annan anledning som till exempel att det blir återkallat.

- Tidigare körkort kommer givetvis fortfarande att vara giltiga. De gäller fram tills det datum som finns angivet på kortet. Man behöver alltså inte byta ut sitt gamla körkort förrän giltighetstiden går ut, såvida det inte blir ogiltigt av någon annan anledning, förtydligar Katarina Fröberg.

Ingen streckkod

Streckkoden på baksidan ersätts på det nya körkortet av en datamatrix. Förändringen sker på grund av utrymmesskäl. Totalt ska 15 alternativa körkortsbehörigheter presenteras i en tabell på körkortets baksida och därmed får streckkoden helt enkelt inte plats. Datamatrixen som ersätter streckkoden innehåller dock samma information och kan avläsas i viss kassautrustning.

Fakta – nya körkortsregler

Läs mer om införandet av nya körkortsreglerna på Körkortsportalen.