Tyskland har bästa vägkrogarna

Tyskland har Europas bästa vägrestauranger. I alla fall om svenskar får välja. Trots konkurrens med traditionella matländer som Italien och Frankrike tycker mer än var tredje svensk att Tyskland står för bästa vägmaten.

– Det kan verka lite överraskande att Tyskland toppar listan men bilsemestrande svenskar värdesätter helheten och där vinner tyskarna, säger Anna Madsen, nordisk marknadschef på Holiday Autos.

– Tyska vägkrogar uppskattas ofta för exempelvis bra service och rena toaletter.

Precis som i Sverige så har maten längs vägarna förändrats mycket i Europa de sista 20 åren.

Numera erbjuder de flesta vägrestauranger lättsamma och hälsosamma måltidsalternativ.

– Självklart finns fortfarande fettdrypande schnitzlar men numera är det också lätt att hitta fräscha och hälsosamma alternativ,

– Allt fler svenskar inser nog också att det kan vara tuffare att orka köra i många timmar när man har en stor knödel i bagaget.

Vägkrogarnas popularitet bygger mycket på dess praktiska placering bredvid de stora vägarna. Ofta finns det också exempelvis lekplatser för barn som gör att föräldrar kan få en stunds ro och vila. De som söker stora gastronomiska upplevelser har dock fortfarande nytta av att ta sig en bit bort från de stora motorvägarna, oavsett land.

– De som är villiga att ta lite extra tid kan ofta hitta riktiga smultronställen i småbyar längs de stora motorvägarna, säger Anna Madsen.

 

Fråga: Vilket land i Europa tycker du har de bästa vägrestaurangerna?

Tyskland 35 procent

Italien 24 procent

Frankrike 20 procent

Danmark 2 procent

Belgien 1 procent

Holland 1 procent

Österrike 1 procent

Schweitz 1 procent

Vet ej: 15 procent

 

Undersökningen utfördes av Holiday Autos undersökning under våren 2012 och besvarades av 3360 svenskar.