Var fjärde bilist struntar i blinkers

Förare som struntar i att i god tid visa med blinkers att de har för avsikt att svänga är något som irriterar de allra flesta. En färsk undersökning visar att var fjärde bilist struntar i att visa att ska svänga, och i särklass värst är förarna i Göteborg.

Bilister som inte använder blinkers när de ska svänga retar folk mer än både vårdslösa cyklister och förare som sms:ar bakom ratten. Det svarade närmare hälften av de 3500 svenskar som deltog i en undersökning från försäkringsbolaget If.

I verkligheten är just användandet av blinkers något som verkar vara ett stort problem. Antingen blinkar man först då man genomför själva svängen, eller så struntar man helt i att använda blinkers överhuvudtaget. Värst är bilkörandes män.

Undersökningen genomfördes av Motormännen, på 23 platser runt om i landet, och totalt utfördes 28 456 observationer. I undersökningen framkom att värst av alla var bilförarna i Göteborg, där hela 62 procent (!) struntade i att visa att de skulle svänga.

Det framkom även att det är vanligare att förare struntar i att använda blinker vid högersväng, än vid exempelvis vänstersväng (där man korsar en annan körbana).

Enligt undersökningen finns de flitigaste blinkersanvändarna i Västervik, där "endast" 5 procent struntade i att blinka. Näst bäst var förarna i Örnsköldsvik där 8 procent orkade och klarade av att använda blinkers.

Nästa gång du är ute och kör bör du nog, tyvärr, få räkna med att var och varannan bilist inte är "med i matchen" och fullkomligt struntar i att visa hänsyn till andra. Räkna med att allt kan hända, utan förvarning, när som helst...

Förhoppningsvis föregår du som motorcyklist med gott föredöme och visar med all tydlighet när du tänker svänga i en korsning, eller byta fil.