Undvik mc-olyckor i Thailand

Under de senaste månaderna har det rapporterats om flera svenska dödsfall i semesterparadiset Thailand. Många av dessa är trafikrelaterade. Här kan du läsa mer om Thailändska trafikolyckor i allmänhet och motorcykelolyckor i synnerhet, och hur du kan minska riskerna. 

Under de senaste tre åren har Euro-center i Thailand fått in 22 fall av trafikolyckor där svenskar varit inblandade. De flesta utav fallen har lyckligtvis inte haft dödlig utgång. Dessvärre förekommer många allvarliga skador i rapporterna; personer som hamnat i koma, förlorat armar och ben, fått svåra ärr etc. I 85 procent av fallen har olyckan skett på en motorcykel. Rapporten visar att flest olyckor sker i Phuket, följt av Pattaya och Koh Samui.

Utan hjälm och skyddskläder

Ett av de största problemen är att många - såväl turister som thailändare - saknar skyddskläder när de åker motorcykel. De flesta väljer bort hjälm, eller använder en hjälm som inte är säker. På grund av det varma klimatet undviker många skinnkläder. Shorts, t-shirt och flip-flops är inte mycket till skydd om man faller av en motorcykel.

Annan trafikkultur

En rad faktorer bidrar till de talrika motorcykelolyckorna i Thailand, en av de mest påtagliga är deras – från svenska ögon sett – främmande trafikkultur. Bortsett från att det råder vänstertrafik har motorcyklister egna regler som tillåter dem att åka mot trafikens riktning. En annan starkt bidragande faktor är konsumtion av alkohol, många turister väljer att åka motorcykel mellan barerna.

"Sju farliga dagar"

Tiden kring det Thailändska nyåret Songkran är den olyckstätaste veckan på hela året. Enligt statistik från 2011 var det sammanlagt 3 215 olyckor, i 39 procent av fallen var rattfylleri orsaken. Det är inte så konstigt att dagarna kring Songkran kallas för "de sju farliga dagarna".

Ska du åka motorcykel i Thailand (eller någon annanstans) tänk därför på detta:

-Använd hjälm!

-Åk inte om du är onykter eller ovan

-Använd skyddande kläder, trots att det är varmt

-Försök att undvika trafiken helt under Songkran-veckan

-Se till att ha en bra reseförsäkring om olyckan skulle vara framme