MC-mässan pågår

Idag slog MC-mässan "På två hjul" upp sina portar i Göteborg. 160 utställare från Sverige, Norden och även övriga Europa finns på plats för att visa sina nyheter. Under torsdagen är det dessutom gratis entré för alla ungdomar födda 1996 eller senare.

När årets stora nordiska motorcykelmässa, "På två hjul", öppnar sina portar i Göteborg på torsdagen väntas många besökare. 160 utställare från Sverige, Norden och även övriga Europa finns på plats för att visa sina nyheter.

– Det är första gången som många nya MC- och mopedmodeller visas norr om Milano, förklarar Peter Näsman, projektledare för "På två hjul".

MC-mässan är inte bara en utställning och mässa i dess traditionella mening utan minst lika mycket en mötesplats för motorcykelägare och andra motorcykelintresserade.

– Många ser mässan som startskottet på säsongen, det är roligt att träffa likasinnade, se nyheter och köpa lite nytt både i form av delar eller utrustning, berättar Peter Näsman.

Ett område som har växt under de senaste tio åren är de personlig skyddsutrustning som hjälm, motorcykelställ och stövlar.

– Det har skett en explosion inom området – många har både två och tre olika ställ och minst lika många hjälmar, stövlar eller skyddsskor, säger Per Johansson.

Han ser det som en framgång att användandet av personlig skyddsutrustning ökar – det avspeglar sig i olycksstatistiken med färre dödade och svårt skadade i förhållande till rullande fordonspark.

Under mässan i Göteborg sker en fortsatt stark fokusering från branschens sida på körkorts- och trafiksäkerhetsfrågorna. Branschen vill uppmuntra att fler tar körkort. Den vill också att motorcykelförare deltar i olika trafikantutbildningar. Den vill dessutom öka bruket av personlig skyddsutrustning.

– På mässan har vi ett körkortstorg där även riskutbildare finns på plats. I år är personlig skyddsutrustning en av de allra största produktområdena på mässans marknadstorg, säger Peter Näsman.

MC-mässan "På två hjul" är viktig för hela branschen. Sedan rekordåret 2007 då 20.735 motorcyklar nyregistrerades har en nedgång skett till 8.136 motorcyklar 2011.

– Men fordonsparken i trafik ökar hela tiden och vi tror att trängselskatt även i Göteborg kan vara till branschens fördel, avslutar Per Johansson, vd för McRF.


Öppettider

Torsdag-Fredag kl 10-20

Lördag 9-20 Söndag 9-17